Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu brinner det i nya biobränslepannan

/
  • Karl-Göran Jonsson, anläggningsansvarig, Kjell-Åke Wallström, områdeschef och Örjan Lundberg, projektledare, visade den nya biobränslepannan som E.ON tagit i bruk.

E.ONs nya biobränslepanna i Sveg har tagits i drift och därmed kan företaget garantera säkrare fjärrvärmeleveranser på ett miljövänligare sätt.

Annons

I höstas började arbetet med att bygga en ny biobränslepanna i Sveg och nu är den färdig. Provdriften började i slutet av januari och nu är pannan i produktion om än inte på maxeffekt.

– Experter från leverantören är här och trimmar pannan så att den ska fungera perfekt, berättar Kjell-Åke Wallström, E.ON Värme.

– Allt har gått enligt plan och det känns skönt att vi kunnat ta pannan i drift när den behövs som mest, säger Kjell-Åke Wallström, som påpekar att de tack vare pannan har ersatt olja, som tidigare behövdes i produktionen vintertid, med biobränsle.

– Det här har varit en bra investering, både för leveranssäkerheten och miljön.

Biobränslepannan är byggd på en fastighet som företaget köpte i höstas och nu ska även de övriga pannorna som de har i Sveg flyttas dit.

– Inför nästa eldningssäsong ska allt vara klart och vi kan producera och leverera fjärrvärme från en samlad produktionsenhet, säger Kjell-Åke Wallström.

Cirka hälften av fjärrvärmeproduktionen i Sveg baseras på spillvärme från HMAB och Svegssågen.

– Spillvärmeleveranserna har dock minskat de senaste åren och för att trygga leveranserna av biobränslebaserad fjärrvärme har vi investerat 15 miljoner kronor, säger Wallström som räknar med att investeringen kommer att ge en del nya jobb.

– Vi kommer inte att göra några direkta anställningar men våra underleverantörer kommer att få mer jobb och där kan det ge arbetstillfällen, tror Kjell-Åke Wallström.

E.ON har drygt 300 kundanslutningar i Sveg och producerar runt 33 GWh värme per år. Biobränslet som eldas kommer i huvudsak från orten.

Annons