Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu bryts mot tabun i kampen för euron

Strax före helgen talade Angela Merkel och Nicolas Sarkozy i hittills tabubelagda termer: ”Faller Italien faller även Euron”. Hela hösten har annars rådbråkats om möjliga lösningar för ett krisande valutaprojekt. Nu var första gången som EU-ledarna lät mer drastiska.

Marknaderna svarade som alltid inför ovisshet: Med fortsatt nedgång. Den senaste tvåveckorsperioden har präglats av denna kitsliga negativism. Det är inte huggsexa om världens bankaktier och övriga branscher dras med. Stockholmsbörsen hade före i fredags tio dagars nedgång i följd. Ordet recession nämns också allt oftare.

Hur var det då med Merkels och Sarkozys tal om Eurons möjliga fall? Jo, i samtal med Italiens nye premiärminister Mario Monti tog Frankrikes och Tysklands ledare fram en ny vokabulär. De nämnde det tidigare onämnbara – att Euron faktiskt kan kollapsa om inte Italien räddar upp sina affärer.

Nu spekuleras vilt varför uttalandet kom överhuvudtaget. För om Greklands förre premiär- minister fick marknaderna i svall med sitt tal om folkomröstning beträffande Greklands sparpaket, så blev effekten nu precis densamma.

Kanske var det för att ingjuta situationens allvar i Italiens nye ledare, som frasen fälldes. Men lika gärna kan det ha handlat om ren och skär taktik. Att valutakrisen nått så långt att Angela Merkel behöver mer av manöverutrymme på hemmaplan.

Skrämseln kan vara ett led i detta. Så att hon även inför sin inhemska opposition törs nämna det ännu mer tabubelagda: Starta sedelpressarna.

Utprånglandet av mer pengar kan vara sista halmstrået för ett europeiskt valutaprojekt som snart prövat allt utan framgång.

Europeiska Centralbankens, EIB:s sedelpressar är annars ett rött skynke för Tyskland. Många minns, eller har fått sig återberättat, vad som hände under Weimarrepublikens 1920-tal, när tyska sedelpressar gick för högtryck och tyska arbetare till sist fick hämta sin lön i skottkärror ... Inflationen utlöste ett ekonomiskt inferno, som så småningom bidrog både till nationalsocialismens intåg, världskrig nummer två och eländes elände.

Tysk rädsla inför rullande sedelpressar istället för att krisande nationer gör upp med sina egna usla affärer, är därför logisk.

Ändå kan det bli enda ”räddningen”, eller ännu ett steg mot den ekonomiska Golgatavandring som just nu påbörjats. Angela Merkel kan tvingas bryta mot det mest förbjudna. Det här kan alltså ha varit ett huvudskäl till förra veckans skärpta ordväxling med Italiens ledare.

Den fortsatt smygande krisen kan också ha varit anledningen till att finansminister Anders Borg och hans medhjälpare Peter Norman, även skärpte tonen mot svenska banker. Kapitaltäckningsgraden ska upp ytterligare. En möjlig svensk brandvägg mot en global kris, som just nu snarare accelererar än reduceras till sitt omfång.