Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu drar diskussionen om ett kulturhus i gång igen

I våras lovade Östersunds kommunledning att presentera ett färdigt underlag för beslut om ett framtida kulturhus före nästa val hösten 2014.

Bakgrunden är den massiva uppslutningen bakom initiativet från kulturarbetarna i nätverket Startskott!, som kulminerade i den stora manifestationen på Gamla Teatern i Östersund i slutet av maj.

Då stod länets samlade kulturarbetare på scen och uppträdde gratis inför en entusiastisk publik, med syftet att överlämna en symbolisk grundplåt till kommunledningen, som på Rådhustrappan några dagar senare fick ta emot en säck med guldpengar.

Nu får kommunledningen fortsatt draghjälp av Startskott!, som tisdag 18 oktober tillsammans med Vuxenskolan bjudit in Åke Broström, kulturchef i Luleå kommun för ett offentligt möte i Storsjöteaterns foajé.

Kommunledningen i Luleå har för några år sedan framgångsrikt genomfört ett jätteprojekt med ett kulturhus som blivit en succé.

Och detta i en stad som till skillnad från Östersund har ett hockeylag i elitserien och obetydligt fler invånare (46 000 mot 44 000). Luleå har dessutom liksom Östersund socialdemokratiskt styre. Så vad är skillnaden?

Forskaren och skribenten Catarina Lundström leder kvällens samtal, där även medlemmarna i Startskott! deltar och visar en kort film.

”Vad ska ett framtida kulturhus i Östersund bestå av, och hur skapar vi förutsättningar för alla att ta aktiv del av kulturlivet?” är rubriken för kvällen.

Startskott! har under hösten också blivit inbjudna att träffa såväl Socialdemokraterna, Miljöpartiet som Centern i Östersunds kommun och diskutera kulturhusplanerna.

Socialdemokraterna i Östersund har för sin del bjudit in sin partiledare, Håkan Juholt, till en offentlig kulturdebatt. Han har markerat ett uttalat kulturintresse, och tanken är att mötet ska ordnas under hösten, men datum är inte spikat.

Under hösten kommer även Stadsdel Norr att öppna en uppiffad Exercishall Norr i Färgfabrikens tidigare lokaler, där exempelvis Östersunds orkesterförening redan bokat in sig för konsert under hösten.

Stadsdel Norrs överhuvud, Daniel Kindberg, väntas inom kort också släppa sin förstudie om lokaler och lokalbehov för kommunens räkning.

Och 24 november ordnar Startskott! en temadag på Exercishallen för att diskutera begrepp som akustik och vad det innebär i skilda praktiska förutsättningar för rockgrupper, stråkorkestrar och teaterensembler.

– Vi vill hålla diskussionen i gång så att alla bra idéer kan komma fram och det blir så bra förutsättningar som möjligt för ett kulturhus, säger Björn Höglund, en av de fyra i Startskott!.