Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu drar karusellen i gång

Nu är det dags igen. För femte året i rad får oetablerade artister chansen att visa upp sig och tävla i Livekarusellen. En duo som deltar i musiktävlingen för första gången är Martina Sandström och Madeleine Gbakagna, aka Martina & Madeleine.

Men de är inte helt ovana vid att uppträda, tvärtom. De har varit flitiga deltagare i Musik Direkt och andra tävlingar och de senaste två åren har de stått på scenen under Yrans "Klubbland".

– Det var de roligaste spelningar vi gjort, säger Martina när hon tänker tillbaka.

– Ja, häftigt att se våra namn på Yranaffischerna tillsammans med alla de andra namnen, säger Madeleine.

De sitter tillsammans på sängen i Martinas lilla etta i Östersund. Över och runt dem hänger tröjor och jeansvästar med bandnamn på. Iron Maiden är med på flera, Pantera är ett annat.

– Har du inte hört dom? Då måste du lyssna på dom, det är ett tips, säger Martina om metal-bandet från Texas.

De två musikaliska tjejerna växte upp på samma gata, på Rotvägen i Torvalla, och det var på Martinas julavslutning i skolan som allt började.

– Hon frågade om jag ville sjunga med henne, säger Madeleine.

– Madde är stjärnan, hon är en naturbegåvning. Hon behöver bara höra en sång så kan hon lägga hela andrastämman, säger Martina.

Madeleine skrattar och slår ifrån sig berömmet. Båda två får en hel del komplimanger för sin musik, erkänner de, men de har svårt att ta till sig det.

Trots allt kommer kvitto på kvitto på att duon har något. De har blivit jämförda med Simon och Garfunkel och har kallats systrar till First Aid Kit.

– Men vi lyssnar inte på First Aid Kit, jag lyssnar nästan inte alls på den genre vi själva spelar, säger Martina.

Någon egen skiva då?

– På senaste Musik Direkt-tävlingen vann vi Sensus-priset och därför ska vi få spela in en skiva. Men man ska ha tid också. Planen är att vi ska få ut två låtar på Spotify i alla fall för just nu har vi ingenting ute, säger Martina, som har fullt upp med att jobba i butik, medan Madeleine går sista året på gymnasiet.

Duon har runt sju–åtta egna låtar, men de gillar även att sjunga och uppträda med covers.

– Det är kul att ta en låt från en annan genre och göra om den till sin egen, säger Madeleine och fortsätter:

– Många kommenterar att vi borde ha fler instrument, men för oss är det stämsången som är grejen.

Jag ber om att få höra en sång och Madeleine tar fram gitarren och börjar spela en lugnare variant av Imagine Dragons "Radioactive" som spelas flitigt på radion. Det är enkelt, avskalat och otroligt vackert. Bara Martina, Madeleine och en gitarr. Precis som det ska vara.

Livekarusellen är en rikstäckande musiktävling och går ut på att oetablerade artisterna åker runt tillsammans och uppträder. På varje ställe får konstellationerna poäng av en jury samt publiken. De två som får mest poäng efter tre spelningar får åka med en chartrad buss med sina fans till distriktsfinal i Sundsvall 16 maj. Där man tävlar om en plats i riksfinalen där vinsten är en Sverigeturné.

Artikeln kommer från 100% Östersund.