Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu drar studien av Torvallas äldreboenden i gång

Under oktober börjar studien som ska jämföra ett kommunalt och ett privat äldreboende i Torvalla. I går var det officiella startskottet.

ÖP har tidigare berättat om den studie som ska jämföra de två nybyggda – och likadana – äldreboendena på Skogsbruksvägen i Torvalla.

Det ena boendet drivs av Östersunds kommun och det andra av privata Carema.

Studien kostar en miljon kronor och finansieras av Östersunds kommun och tanken är att jämföra offentlig och privat omsorg.

Det som ska undersökas är ekonomin, organisationen samt personalens och brukarnas situation. För personalen kan det handla om saker som arbetsmiljö och för brukarna om kvalitén på omsorgen.

Det görs tre större mätningar under studien: den första nu i oktober och den andra planeras till våren 2014. Till hösten kommer sedan en delrapport. Den sista mätningen görs i början av våren 2015, och strax efter det kommer slutrapporten.

Forskarna bakom är Alexandra Treschow, doktor i medicin, och Fredrik Eklund, doktor i kvalitets- och produktionsstyrning inom vård och omsorg. De arbetar åt konsultbolaget Nordic health care group, och studien är anknuten till Karolinska institutet i Solna. Duon har även hjälp av en statistiker.

Nu har både kommunen och Carema ögonen på sig. Vad kommer den här studien egentligen att säga om hur "vanliga" boenden fungerar?

– Den aspekten har ju funnits med från start. Man måste vara säker på vad det är för resultat man får, och om de resultaten är representativa för andra boenden. Vi kommer att kunna jämföra mot andra kommunala boenden och även andra Carema-boenden, så att man kan sätta det i ett sammanhang, säger Fredrik Eklund.