Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får eleverna åka gratis till Jamtli

Det jublades bland elever, lärare och rektorer i Härjedalen i går. Försöket med gratis bussresa till Jamtli gäller numera även för deras skolor.

I ett samarbete mellan Jamtli, landstinget och Länstrafiken i Jämtlands län pågår sedan 1 januari en försöksverksamhet med gratis bussresor för länets skolor till Jamtli och Fjällmuseet.

– Intresset har varit enormt stort och glädjande siffror visar att drygt 100 klasser från länet bokat besök på Jamtli under vårterminen! För landstinget, som står för kostnaderna, är detta en viktig satsning för att ge länets elever samma möjligheter till museibesök som tätorten Östersunds elever har, berättar Malin Bäckström, pedagogisk ledare för Jamtli.

I den ursprungliga lösningen erbjöds Härjedalens skolor resor till Fjällmuseet. Det beslutet ändras eftersom det visat sig att bussförbindelserna gör det mer praktiskt även för dem att åka till Jamtli. Därmed kan alla skolklasser i länet utanför tätorten Östersund nu erbjudas gratis resa till Jamtli. Fortfarande gäller dock att man reser utifrån den ordinarie tidtabellen.

– Möjligheten att åka till Fjällmuseet kvarstår för de klasser där det bedöms vara mer praktiskt och ekonomiskt försvarbart än att välja Jamtli. Detta avgörs från fall till fall, säger Malin Bäckström.

Det enorma intresset från skolorna har gjort att potten med pengar för extrabussar måste ses över.

– Vi kommer att göra en utvärdering i juni och då avgöra om resurser finns för att erbjudandet ska kunna gälla även under hösten.

Ändringen av reglerna innebär att den klass ÖP berättade om i tisdagens tidning också får åka gratis.

– Den aktuella klassen från Sveg som bokat resa till Jamtli denna vecka omfattas självklart av de ändrade reglerna och behöver inte betala sin resa, säger Malin Bäckström.