Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får han tio års fängelse

Uppståndelsen var stor när Zemir Kovacevic greps i Krokom 10 december 2010. Han misstänktes för krigsförbrytelser i Bosnien. Nu har han dömts till tio års fängelse för två mord.

Annons

Uppgifterna kom från krigsförbrytartribunalen i Haag. Kovacevic utpekades för mord på civila, trakasserier och plundring. Efterforskningar visade att han befann sig i Sverige, närmare bestämt i Krokom.

Han greps och fick sitta häktad i Sverige i ett år innan han slutligen utlämnades till Bosnien.

Zemir Kovacevic åtalades aldrig inför krigsdomstolen utan i en vanlig civil domstol i Sarajevo.

Framför allt är det två vittnesmål som nu fäller honom. Milja Zecevic vittnade om hur Kovacevic slet hennes utvecklingsstörde son Peter ur hennes händer och sköt honom. Därefter sparkade han omkull hennes man Jovan och sköt honom i pannan.

Det här skedde 26 mars 1992 i byn Siljekovac och uppgifterna från Milja Zecevic stärks av ytterligare ett vittne.

Kovacevic döms samtidigt för att ha satt en pistol i pannan på ytterligare två personer. Han döms dessutom för plundring av bostäder som tillhörde bosnienserber.

Han var även åtalad för att ha fört bort civila. De skulle ha förts till fronten där de sattes att gräva diken. Men på den punkten frias han.

Zemir Kovacevic ingick i en kroatisk styrka under Bosnienkriget. Frågan har nu varit om hans brott kan betecknas som krigsförbrytelser.

Domstolen säger att hans grupp visserligen var beväpnad men hade ännu inte hunnit formas till en militär enhet då brotten skedde.

Försvaret menade även att kriget inte hunnit komma till Siljekovac när Kovacevic utförde sina brott.

Domstolen håller inte med om det, men skriver att brotten skedde just i den inledande fasen av kriget. Detta påverkar straffet i lindrigare riktning, likaså att han var ung när brotten skedde.

Omständigheterna gör att han nu döms för civila brott och straffet bli således tio års fängelse. Den tid han suttit i bosniskt häkte ska räknas av från straffet.

Rättegången mot Zemir Kovacevic beskrivs som bitvis stökig. Exempelvis har han två gånger tvingats lämna rättssalen eftersom han högljutt avbrutit vittnen.