Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får Sörviken 4G med bidrag

Eivor och Lars Frestadius i Sörviken var de första ÖP hälsade på som berättade om den långa kampen för bättre mobiltäckning och internet. Nu har byn fått 4G tack vare glesbygdsbidraget för 800-bandet.

– Visst blir det skillnad. Nu ska vi testa detta, säger Lars Frestadius som berättar att ingen har informerat om förändringen trots att det är välkänt att byn legat på hårt för både bättre mobiltäckning och internet sedan koppartråden monterades ned.

– En dag satt det en gubbe i masten och berättade att han höll på att installera och då står man som en fiollåda nedanför och bara gapar. Det är konstigt att vi inte har fått höra något, säger Lars.

Telenor/Tele2 har ett gemensamt bolag, Net4mobility. Detta bolag fick vid tilldelningen av licensen för 800-bandet 300 miljoner kronor i en särskild statlig glesbygdspott. Detta för att erbjuda mobilt bredband till kunder som bor utanför de kommersiella krafterna.

Det innebär att privatpersoner och företag kan ansöka till Post- och Telestyrelsen om de behöver extra förstärkning på huset för att kunna ta emot signalerna. ÖP har tidigare berättat om en familj inte långt ifrån Östersund som har fått en särskild antenn på taket.

Totalt har 22 hushåll i Hammerdalstrakten också ansökt om detta bidrag. Åtta av dem har Sörviken som adress.

PTS betalar alltså Net4mobility att utrusta Sörviken med 4 G. Och den installationen gjordes vid årsskiftet. Enligt Telenor passade man samtidigt på att installera 2 G för tal.

Så nu finns det mobilt bredband i byn som är kraftigare än det som finns sedan tidigare (1 Mbit från Net1) och det finns två olika tal-operatörer.

– Net4mobility får inga pengar av oss till taltjänsten men eftersom de får hyran i masten betald och antennerna betalda så är det en bra affär för dem att erbjuda tal också, förklarar Henrik Tibbling vid PTS.

Så vad säger då Eivor och Lars Frestadius i Sörviken som har kämpat länge både för bättre mobiltäckning och bredband?

– Vi ska testa detta och ta ett provabonnemang. Sedan får man se om man behöver extrautrustningen. Det allra bästa vore om det blev fiber till masten eftersom allt går i luften nu och då blir kapaciteten begränsad. Vi hoppas på det för då kan man dra fiber till byarna också.

Om något år beräknas det för nya telefoner finnas taltjänst som går på 4G också.