Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu finns en ny utbildning för anhöriga till demenssjuka

Demens. Ett samlingsnamn på sjukdomar som påverkar hjärnan och som många drabbade inte pratar om. Fyra gånger så många dör av demenssjukdomar i dag, jämfört med för 30 år sedan. Från början av september finns en särskild utbildning att gå för anhöriga till demenssjuka i Östersund, för att lära sig hur man ska hantera sjukdomen.

Det finns inget botemedel mot demens. Det går fortfarande heller inte säga helt säkert varför någon drabbas. Men det finns mycket man kan göra både som drabbad och som anhörig.

– Det är viktigt att man vågar gå till läkare om man misstänker att något är fel för att utesluta behandlingsbara tillstånd. Är det någon form av demenssjukdom kan symtomlindrande medicin och kognitiva hjälpmedel erbjudas redan i ett tidigt skede. De flesta stänger in sig i sig själva och vill inte prata om att de har en demenssjukdom, säger Meta Aringstam, sjuksköterska i Demensteamet.

Demensteamet består av Helena Söderlund, kurator, Meta Aringstam, sjuksköterska och Åsa Hannerz, arbetsterapeut.

Det finns några tydliga missuppfattningar kring personer som har en demenssjukdom enligt Meta Aringstam;

– Bland annat att de skulle vara dumma- i- huvudet. Så är det verkligen inte. Men också att det är något skamligt att ha en demenssjukdom. Demens väcker så otroligt mycket rädsla.

– Många tror att man ska klara av det inom familjen och inte belasta andra. Tänk inte så. Sök hjälp och stöd så tidigt som möjligt, säger Helena Söderlund.

Något som de alla tre efterfrågar är mer forskning inom demenssjukdomar och att fler får kunskap om hur en ska bemöta någon som är sjuk.

– Många drar sig undan och vet inte hur de ska prata med demenssjuka och tycker att det är obehagligt. Många säger att efter att de berättat om diagnosen så är det som att de runt omkring bara försvinner, säger Åsa Hannerz.

Teamet är överens om att det är viktigt att börja prata om demens. Och uppmärksamma det för vad det är, en sjukdom som många andra. Inte bara något som hör till på ålderns höst.

En särskild anhörigutbildning erbjuds till både dig som lever med någon som har demens och en för dig som har andra anhöriga som insjuknat. Utbildningen, liksom alla insatser från demensteamet, är kostnadsfri. Det finns fortfarande möjlighet att boka en plats på demensteamets anhörigutbildning som startar 9 september.

Källor: Demenscentrum, Socialstyrelsen, Dödsorsaks- registret, Kunskapscentrum för hälso- och sjukvård, Demensförbudet.

Artikeln kommer från tidningen 100 procent Östersund.