Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu gör HP Burman comeback

För ett år sedan fick han en stroke. Nu ska han stå på scenen igen.

För knappt ett år sedan fick HP Burman en stroke och blev liggandes på golvet i sin lilla lägenhet i Uppsala.

Han lyckades ropa på en granne som kunde ringa efter ambulans och på sjukhuset konstaterade man att det var en propp som orsakat stroken. Det fanns alltså hopp. Men det har varit en lång väg och än är han inte i mål.

– Jag mår ganska bra. Det är lite besvärligt med högerhanden för jag är lite förlamad i höger sida. Och det är lite svårt att prata, det hänger upp sig i bland. Det är en bit kvar, men jag får kämpa på så gott det går, säger HP Burman.

I morgon kväll kommer han till Östersund för att spela på stödgalan Stjärnfall, men riktigt vad han ska spela vet han inte.

– Ställ inte så svåra frågor! Jag vet ju i alla fall en låt som jag inte kommer undan att spela, säger HP och låten är givetvis "E Jamtlannstaus". Samma låt som bland andra Björn Höglund och Jens Ganman såg till att den hamnade på Itunes strax efter HPs stroke för att samla in pengar till honom.

– Det kändes helt underbart och fantastiskt bra. Det kostar pengar med behandling, boende och alla mediciner. Jag har verkligen haft nytta av det, säger HP.

Trots stroken kan HP Burman fortsätta att spela musik, även om det inte är på samma sätt som tidigare.

– Det är lite svårt att spela piano med högerhanden, men vänsterhanden är boogieboogieboogie fortfarande. Om jag får spela med vänster och någon annan med höger så går det vägen. Jag tränar och tränar och blir förbannad när jag inte får till det, säger HP.

Efter att ha bott runt på olika sällen efter stroken har han nu äntligen fått flytta till en egen lägenhet i Storvreta norr om Uppsala.

– Det är lite närmare Jämtland, säger han och skrattar.

– Nu har jag lite inredning att göra. Man måste vara lite som Ernst Kirchsteiger, fast blygsammare. Jag sätter upp gamla bilder på mig och lite tavlor. Det fattas lampor så det måste jag åka till Kupan och köpa, berättar HP.

Han är nöjd med sitt nya boende, men visst var det lite sorgligt att flytta från studentlägenheten.

– Jag hade bott där sen 77 och det var där jag träffade Arne Rubensson och Anders Möller som jag bildade "Harrda ku harrda geit." med, säger HP.

I morgon kväll är han alltså tillbaka på scen när andra omgången av Stjärnfall arrangeras på Gamla teatern i Östersund.

Stjärnfalls artister

State of Drama

Nicke Borg

Las Divas

Robert "Strängen" Dahlqvist

Velvet In Sane.

Stjärnfall med insamling till Hjärt-lungfonden och Cancerfonden är ett samarbete mellan bandet Velvet In Sane och Studiefrämjandet.