Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har asylskolan på Continental Inn startat

Nu finns det skola på Åre Continental Inns asylboende. Här ska 60 barn på mellan- och högstadiet undervisas.
Hur var då första skoldagen?
– Det har gått fantastiskt bra. Alla barn som kom riktigt törstar efter att lära sig, säger Lizette Lagerström, lärare på Continental Inn.

Det är en så kallad förberedelseskola som under torsdagen startade sin verksamhet på hotell Åre Continental Inn, ÅCI, Åre kommuns överlägset största asylboende, med drygt 600 boende på anläggningen. Vid en förberedelseskola är undervisningsnivån lägre än vid reglerad och lagstadgad undervisning på mellan- och högstadienivå.

– Vi lär oss alfabetet, siffror färger, namnet på frukter till exempel. Det är väldigt basic. Vi lär oss också hälsningsfraser och behovsfraser säger Lizette Lagerstedt.

– Vi som undervisar ska se till att barnen har så bra förutsättningar som möjligt när det längre fram förhoppningsvis kan börja i den ordinarie skolan.

Enligt Ueli Niederberger, biträdande rektor vid Duveds skola och ansvarig för skolan på ÅCI, är det nu skolverksamhet för asylsökande barn på två platser i Duveds rektorsområde. På lågstadiet i Åre skola undervisas 53 barn och vid ÅCI-skolan är det nu vid skolstarten 60 barn, 20 på mellanstadiet och 30 på högstadiet.

– Här på Continental kommer det också att gå några av de ensamkommande barn som bor i Duved. Det är överfullt på Duveds skola, säger han.

Skolan på Continental sysselsätter undervisningsgrupper både på för- och eftermiddagen. Innan skolstart har eleverna delas in i grupper beroende på förkunskaper. Det har visat sig vara stora variationer mellan olika elever.

– Vissa ha aldrig haft möjlighet att gå i skolan, andra har goda kunskaper, säger Lizette Lagerstedt.

Skolverksamheten vid Åre skola och ÅCI för asylsökande barn och barn som bor på korttidsboende sysselsätter nu ett tiotal personer. Det är i första hand lärare och tolkar.

– Vi har inte lyckat hitta behöriga lärare utan verksamheten är uppbyggd mer eldsjälar som tycker om att jobba med de här barnen, säger Ueli Niederberger.

Läs mer om Åre:

Skistar vill bygga ny restaurang i Åre

Kallbygden mobiliserar för strid om Skogsbygården

Lägg inte ned Skogsbygården!

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !