Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har Ingmar träffat sju partiledare

Nu kan Ingmar Fredriksson lägga sin sjunde partiordförande till samlingen. Han har träffat alla från Per-Albin till Löfven.
– Palme var min favorit, säger han.

140 ombud i gott mod peppades inför valet under S-kongressens sista dag av sin partiledare, Stefan Löfven. Han kom med tal om solidaritet, välfärd och slagord som säkert kommer att upprepas; "attackera inte de arbetslösa, attackera arbetslösheten i stället" och "när du är som svagast ska samhällets stöd vara som starkast".

Han började lite trevande med förslag på skidskytte-VM och andra evenemang i länet, men mot slutet fick han starkare och starkare applåder, speciellt när han kom till att elda på de egna styrkorna inför valrörelsen.

– Tro inte på mätningarna om att vi leder opinionen. Först måste man lägga SD:s stöd bredvid regeringen, i nio fall av tio röstar de med regeringen. SD är ett högerparti.

Inför varje valrörelse brukar S-parollen utformas som tre ord. Det har varit "jobben, jobben, jobben" och "skola, vård och omsorg". Inför valet 2014 tycks det vara "jobb, skola och välfärd".

– Det är det viktigaste, sa Stefan Löfven och jämförde antalet arbetslösa i Sverige nu med alla turister i Åre på ett helt år, mellan 400 000 och 450 000.

– Och fas 3 som är det mest själlösa arbetsmarknadsprojekt som finns växer hela tiden så att det nu är fler inom fas 3 än som är anställda av Ica.

Stefan Löfven målade upp huvudkonflikten inför valet som ett val mellan Alliansens skattesänkningar och Socialdemokratins satsningar på investeringar i allt från bostäder och infrastruktur till utbildning och klimatpolitik.

Men hur kan ni kritisera jobbskatteavdragen så kraftigt, när ni inte vill göra något åt dem om ni vinner valet?

– Därför att varje ny regering har en situation att hantera. Regeringen började ju inte 2006 med att riva upp en massa reformer som vi hade genomfört fast de hade röstat emot dem. Jag vill inte gå i folks hushållskassa och hämta pengar. Men fördelningsprofilen av avdragen vill vi ändra. Jag och Reinfeldt som tjänar mer än 60 000 kronor i månaden ska inte ha några jobbskatteavdrag.

Du säger aldrig Alliansen om regeringen. Du säger "borgarna", är det för att retas?

– Nej. De vill framstå som fyra och ett samtidigt. Jag säger borgarna.

Har du aldrig tagit till dig "Alliansen" som ord?

– Nej, det har jag inte.

Mest skratt fick Stefan Löfven när han tog in motståndarna i bilden:

– Nu bråkar regeringen om de ska sänka skatten 2015 eller 2017. Det är borgerlig idédebatt.