Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har ÖFK:s spelare skrivit sina utkast

Men ÖFK:s spelare går också en lika svår match med sitt skrivande och den helt unika bok om fotboll som kommer ut i vår.

Gråkall eftermiddag. Senhöst och utsikten från vip-läktaren på Jämtkraft Arena är magnifik.

Planen ligger öde men välskött. Innanför de stora panoramafönstren är ljudet dämpat och det råder en stillsam förväntan i rummet.

Svagt knatter från ett par datorer. Kristina Ernehed och Martin Johansson i JKK hukar över sina appleskärmar, medan Håkan Borgsten vankar av och an.

Så kommer den första spelaren. Målvakten Petter Augustsson ser nöjd ut, han har redan lämnat in sin uppgift, sitt bidrag till boken som spelarna i A-laget i Östersunds Fotbollsklubb skriver tillsammans.

– Fast jag har skjutit det framför mig ett tag. Det är länge sedan man skrev nåt. Det blev två A4-sidor ungefär.

Vad har du skrivit om?

– Min tid i Umeå och min väg hit. Jag visste direkt vad jag ville skriva, men man behöver fundera på formuleringar och vad man ska ta upp. Det är inte självklart. Men det var kul.

Vad tycker du om projektet, om ÖFK:s kulturakademi?

– Jag gillar det. Vi har fått en väldigt ovanlig uppgift, men det är kul att pröva något nytt. Man känner att klubben vill nåt.

Vad säger de andra?

– Jag kan tänka mig att fler än jag skjutit jobbet framför sig. Men de flesta tyckte nog det var betydligt värre att spela teater i våras. Att skriva funkar för de flesta.

Själv läser Petter en hel del, mest deckare, det kan bli en bok i veckan, mindre andra perioder.

När dagen är slut har både spelare och funktionärer lämnat in sina uppgifter, utan undantag. 42 texter. Projektets motor och inspiratör Karin Wahlén är belåten:

– Skönt att alla är med. Jag har redan läst flera av texterna och de kommer att förvåna ganska många. Både gripande och välskrivet.

– Kanske inte nobelklass, men verkliga berättelser ur livet. Det blir riktigt bra. Thomas Boakye resonerar kring att spelarna är förebilder för unga grabbar. Då har man perspektiv på vad vi gör här.

Alla spelarna får nu textcoachning av medlemmar i Författarlandslaget, professionella författare som älskar fotboll och som besökte Östersund för att peppa dem när skrivprojektet drog i gång i höstas.

Allas manus kommer att vara klara före jul och boken finns i bokhandeln i vår på högprofilerade förlaget Modernista, där Karin är pressansvarig.

Modernista ger ut namn som Bodil Malmsten, Samuel Becket och Marguerite Duras – samt exempelvis fotbollsexperten Erik Niva, den kanske högst rankade svenske fotbollsskribenten.

Dessutom har Karin och medlemmarna i Jämtlands Kulturkompani anlitat några av de bästa jämtländska illustratörerna till boken – Anders Suneson, systrarna Ida och Anna Norlén, Helene Gedda och Anna Erlandsson (se bild intill).

Projektet är inte bara unikt, det sätter ÖFK på kartan på allvar i Sverige:

– Daniel Kindberg var positiv direkt. Jag hade förberett mig med argument från franske filosofen Bourdieu om kulturell mångfald när jag presenterade hela idén i vintras, men Daniel sa ja direkt. Då är det kul att jobba.

I mars kommer boken ut. Den kommer att ge eko utanför Östersund.

En av Anna Erlandssons illustrationer till ÖFK-boken, kommentar överflödig.

Martin Johansson diskuterar den kommande boken med Petter Augustsson.