Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har vi ljus här i vårt hus

Den klassiska julsångens inledning är sann.

Jämtkraft och Bergs Tingslags Elektriska, BTEA, har ström fram till alla hus där det bor folk.

Härjeåns kommer med stor sannolikhet att ordna detsamma under måndagen.

– Vi kommer inte att fira jul innan det är ordnat. Alla fast boende ska ha el oavsett om den kommer från det vanliga nätet eller från reservkraftverk, säger Härjeåns vd Sten-Olov Salomonsson.

BTEA:s vd Jörgen Mattsson menar att arbetet efter stormen Ivar gått över förväntan.

– Det är otroligt hur folk ställt upp och vilket fantastiskt jobb de gjort. Jag är rörd, säger han.

Nu återstår massor med arbete för nätbolagen. Nedfallna träd ska tas bort, stolpar rättas till, linor ska spännas på rätt sätt och mycket annat. Något som kan innebära kortare strömavbrott för många

Jämtkraft konstaterar att röjningsarbetet förra veckan innebar 9500 timmars jobb vilket motsvarar fem årsarbetstider.

Den som vart utan ström i mer än 12 timmar har rätt till ersättning men Jörgen Mattsson tror att det vore bättre om nätbolagen tvingades att använda dessa pengar till att förbättra elnätet i stället.

– Jag har hört det här från många. Alla ska veta att det är oerhört dyrt att lägga kabel i glesbygd. Våra kunder kräver i snitt 180 meter ledning. Det normala i övriga landet är 10-15 meter, säger Jörgen Mattsson.

Sten-Olov Salomonsson tycker att de som är beroende av el ska ha ersättning.

– Men att betala pengar till fritidshusägare som ändå inte skulle ha använt ström under avbrottet känns fel. Det vore bättre att samla dessa pengar i en pott för senare investeringar i nätet, säger Sten-Olov Salomonsson.