Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har vi möjlighet att få en kvinnlig biskop

Kvinnor i Svenska kyrkan, Härnösands stift, samlade till årsmöte i Sundsvall 14 februari 2009 vill uttala sitt stöd, uppmuntran och tacksamhet till alla förtroendevalda elektorer och präster, kvinnor och män, som tar sin möjlighet på allvar och medverkar till att vårt stifts nästa biskop blir en kvinna.

Organisationen vill påminna om det arv vi förvaltar och det ansvar vi bär. Sveriges första kyrkliga kvinnoförbund bildades i vårt stift av Anna Bohlin 1942. Annas man Torsten var vår biskop mellan åren 1935 och 1950 och den som 1946 av riksdagen utsågs att leda en utredning om möjligheten att öppna prästämbetet för kvinnor och i vars betänkande det inte förelåg några hinder.

I fjol var det 50 år sedan riksdag och kyrkomöte gav sitt ja till att prästviga kvinnor och nästa år är det 50 år sedan de tre första vigdes, en av dem Ingrid Persson för vårt stift. Nu har vi möjlighet att som stiftets 25:e biskop få en kvinna.

Organisationen Kvinnor i Svenska kyrkan, Härnösands stift har som en punkt i sin stadga ”att verka för att kvinnor utgör hälften i alla beslutande organ och i ledande befattningar” och ser nu möjligheten att vårt stift som det tredje i landet kan bidra till att antalet kvinnor i biskopskollegiet ökar från 2 av 14 till 3 av 14.