Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu höjs debattemperaturen med några välbehövliga grader

Äntligen lite mera energi i politiken! Söndagens partiledardebatt i TV:s Agenda visade både prov på debattlust och höjt röstläge. Det kan behövas. För det är mycket som står på spel för partierna. Även om Moderaterna och Socialdemokraterna ser ut att fortsätta att vara rejält stora, behöver även deras partiledare visa större engagemang.

Fredrik Reinfeldt (M) har räknats som trött en längre tid, men nu har han kommit ur sin formsvacka. Han var helt klart sugen på att ta fajten med Löfven. Och det lyckades riktigt bra. Men han sekunderades också skickligt av inte minst Centerpartiets Annie Lööf som gång på gång redogjorde för vad regeringen, och då främst Centerpartiet, åstadkommit.

Det handlade om den utbyggda vindkraften, åtgärder för att främja småföretagandet och landsbygden. Hon återkom flera gånger till att regeringen levererar i fråga efter fråga, medan oppositionen mest bara pratar.

Statsministern å sin sida försökte förgäves få ett svar av Socialdemokraterna om de verkligen vill och ämnar regera ihop med MP och V efter nästa års val. Som vanligt valde Löfven att slå ifrån sig med att han ämnar återkomma i frågan. Han kommenterade inte heller de stora skillnader som råder mellan oppositionspartierna; Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det handlar inte minst om synen på skatterna, miljön och vissa välfärdsfrågor, som ja eller nej till vinst inom vården.

Mantrat för oppositionen var att regeringen bara vill sänka skatterna. Ett påstående som slår tillbaka på Socialdemokraterna. Man har till exempel accepterat ett ytterligare sänkt jobbskatteavdrag, sänkt bolagsskatt och ingen ny förmögenhetsskatt. Och, när man påstår att sänkta skatter inte är bra, så är regeringen inte sen med att kontra att höjda skatter minsann inte heller leder till ökad företagsamhet och flera jobb. Om

Socialdemokraterna får som man vill handlar det om nästan 30 miljarder mer i skatteintäkter till staten, än vad Anders Borg har föreslagit. Till detta bör man lägga de chockartade skattehöjningar på allt som rör sig på landsbygden, som Jan Björklund (FP) uttryckte det, och som rör höjda skatter på bland annat bensinskatter, bilskatter och lastbilsskatter.

Men någonstans här i siffertrixandet mellan partierna, tappar man som väljare lätt tråden. Vem har rätt, egentligen? Det är viktigt att påminna sig om att politikerna sysslar med att beskriva verkligheten, som de ser på den. Det är dessa bilder av verkligheten som den politiska kampen handlar om. Frågan är sedan om det också är din verklighet. Eller min.