Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu hoppas Anders får köra i Davos

Det blågula landslaget krigade med världseliten i Lillehammer på söndagen Men det fanns världselit på Östersunds skidstadion också i form av Anders Södergren och Emil Jönsson.

– Inte super, men ett helt okej lopp, sa segraren Södergren.

– Det var bara andra tävlingen för mig den här säsongen och jag behöver tävlingar för att komma igång, menade Södergren efter segern i fristilsloppet över 15 km.

Marginalen till Moraåkaren Martin Johansson blev dryga fyra sekunder för Anders som redan till kommande helg hoppas på att få byta ut Hudiksvallsdressen mot en landslagsdito när världscupen rullar vidare i Davos.

Och målet för den fortsatta säsongen är glasklar för Södergren. OS i Sotji.

– Definitivt, svarar Anders rappt när frågan kommer på tal.

Hur ser planen ut för att komma dit?

– Förhoppningsvis får jag chansen i Davos till helgen och försöka köra fort där. Norrmannen Didrik Toenseth som blev trea i lördagens 15 km i Lillehammer körde jag ikapp 45 sekunder på förra helgen, så det kan svänga rätt fort i den här branschen.

Han tror att OS-tåget definitiv går med Tour de Ski.

– Touren är absolut sista chansen och jag kommer att åka den om jag måste för att ha en chans på en plats i OS-truppen, konstaterade Södergren.

Emil Jönsson är i en klart bekvämare sits när det gäller OS-biljetten, förhandsnominerad som han är.

– Jag missade några veckor i höstas, men den senaste tiden har jag tränat på väldigt, väldig mycket. Egentligen brukar man lätta upp träningen speciellt om man behöver visa form och resultat.

– Så jag är ju i en lite annorlunda fas och är ganska nerkörd träningsmässigt för tillfället, berättade Emil som ser fram emot de båda kommande VC-helgerna i schweziska Davos och italienska Asiago.

– Det blir två spännande race och jag har en vecka på mig att hitta toppformen, log Emil som tror att han ska kunna gå ännu fortare i Asiago.

Att bli femma i säsongspremiären var en liten mental höjdare:

– Jag är skitnöjd och det blev klart bättre än jag trodde. 15 km skate är inget jag brukar kunna prestera på men jag är ju hyfsat med, slutade Jönsson.

När det gäller återväxten inom svensk skidsport visade Oskar Svensson, Falun Borlänge, vilken stor talang han är när han åkte hem det klassiska milloppet i H 19-20 med 39 sekunders marginal till tvåan Jens Burman, Åsarna.

– Han är omöjlig just nu men jag är ju med där uppe i alla fall, sa Jens som inte var ensam i klubben om att leverera rejält.

– Det är riktigt roligt att vi är flera som kan vara med långt upp i resultatlistor och vi sporrar varandra, sa Burman som fick sällskap av tre av sina lagkompisar bland de tio bästa.

Simon Lageson, trea, Edvard Sundman, fyra, och Emil Svensson, sjua, är placeringar som innebär att det kan bli bra representation från guldbyn i JVM-laget.

Ytterligare en länsåkare placerade sig i tio-i-topp genom Olov Roos, Östersund, som slutade nia.

Inte fullt lika höga placeringar i 17-18 klassen.

Men Offerdals duon Max Novak och Elias Dahl, sjunde och tionde placeringar, var fina prestationer mot tuffast möjliga motstånd.