Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu införs valfrihet inom hemtjänsten

Lagen om valfrihet (LOV) innebär att den kommunala hemtjänsten får konkurrens från privata verksamheter som också levererar service- och– eller omsorg och hemsjukvård.

Annons

Brukarna, de äldre, kan då välja vem de vill ha hjälpen av. LOV kommer att börja gälla från och med den första januari 2014. Men debatten kring införandet har varit het.

Christina Hedin (V) Ställer sig kritisk till införandet av LOV.
– Jag tror inte att det kommer leda till en förbättring.

Hedin menar att pengar som läggs på att införa LOV hade gjort bättre nytta om de lagts på fler resurser inom kommunal hemtjänst.

– Det behövs mer resurser inom den kommunala hemtjänsten för att kunna säkerställa att de gör ett bra jobb med hög kvalité, säger Hedin.

Med en ersättning på 300 kronor per timme blir det svårt att göra ett bra jobb oavsett om det är en privat eller kommunal utförare, menar hon.

– De äldre behöver kunna få välja aktiviteter, vilken omsorg de vill ha. Det viktigaste är att det är bra kvalité på omsorgen.

Kan inte de privata leverantörerna erbjuda det?

– Med privata utförare som konkurrerar blir verksamheten stressigare för personalen. Det är viktigare att det är många som kan jobba med de äldre än att några få företag tjänar pengar, säger Hedin.

Ett annat argument som vänstern trycker på är miljöskälen.

– Man kan inte samordna på samma sätt. En kommunbil går dit och en annan leverantör går in i grannlägenheten. Då blir det svårare att få till en bra logistik.

Du ser inga fördelar med att de äldre får en möjlighet att välja?

– Det är ju att kommunen måste skärpa till sig och tänka till. Man kan inte bli försoffad. Det finns ju kommunal äldreomsorg som inte är bra heller, givetvis är det så. Nu kan man i alla fall byta om man inte är nöjd. Men hur ska man kunna veta vad som är bättre?

Men kan den kommunala hemtjänsten bli tillräckligt bra, så att alla är nöjda?

– Det tror jag, om den får tillräckligt med resurser. Det finns jämförandemätningar mellan olika kommuner, i fall de äldre får välja aktiviteter, om de får bo tillsammans och annat, och alla de sakerna tillsammans blir en form av kvalité. Där ligger Östersund bra till i jämförelserna. Jag vet inte om man kan göra alla nöjda, men vi vill ju att alla äldre ska behandlas med respekt och värdighet.

Hedin framhåller att ett av argumenten för LOV är att det ska gynna små företag, något hon inte tror kommer hända.

– Jag tror inte att det blir så många små företag, utan det blir de stora drakarna, för det är de som har musklerna.

Vad tänker du att man skulle kunna göra i stället för LOV?

– Satsa på att utveckla och förbättra den kommunala hemtjänsten i stället. Och låt de äldre få styra mer över vad de behöver för tjänster. Men också mer medbestämmande för personalen.

Artikeln kommer från 100% Östersund.