Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan alla asylsökande gymnasieelever studera på heltid igen

Under några månader har många asylsökande och nyanlända gymnasieelever i Östersund inte kunnat studera på heltid. Men nu är situationen återställd.

Under slutet av förra året kom det många asylsökande människor till Sverige och Jämtland, och bland dem en hel del i gymnasieålder.

– Det var ett väldigt stort inflöde, mer än en klass per vecka. Det blev lite överraskande för oss, säger Mikael Cederberg, chef för Jämtlands Gymnasieförbund.

Det gjorde att ungefär hälften av alla elever som läser språkintroduktionsprogrammet inte har kunnat få heltidsundervisning, från slutet av december fram till nu.

– Vi har fått dra ner på antalet timmar. Det beror på att vi inte fått fram lokaler och lärare, säger Cederberg.

Efter årsskiftet har inflödet av människor, och därmed också elever, varit mindre, och gymnasieförbundet har hyrt nya lokaler i Mittuniversitetets gamla byggnad på Rådhusgatan samt rekryterat nya lärare. Så från nu efter sportlovet läser alla på heltid igen, berättar Mikael Cederberg. Och för att kompensera dem som blivit utan mycket undervisning ska man även hålla sommarskola.

Språkintroduktionsprogrammet är det största programmet i Jämtland. På Wargentin läser 270 elever programmet, vilket innefattar elever från Östersunds och Krokoms kommuner. I Bräcke och Ragunda läser 130 elever programmet.

På det programmet läser elever som behöver extra svenska, som ensamkommande, andra asylsökande och även ungdomar med permanent uppehållstillstånd (nyanlända).

Andra artiklar om Jämtlands Gymnasium:

30 år av musik firas med stor konsert (18 mars 2016)

I dag serveras Östersundsrätten till kommunens skolelever (16 mars 2016)

Earth Hour uppmärksammas med temavecka i Östersund (16 mars 2016)

TV: Papperskorg brann på Jämtlands Gymnasium (16 mars 2016)

Läraren Desirée hyllas för sitt engagemang i gymnasieskolan: "Hon gör skillnad" (8 mars 2016)

De följer inte lagen – Skolinspektionen fortsätter kritisera Jämtlands Gymnasieförbund (22 februari 2016)

Flera miljoner går till länets lärare (10 februari 2016)