Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan alla gamla kläder återanvändas

Röda Korset har sedan tre år tillbaka tvingats frakta överblivna kläder till förbränning i Sundsvall. Men nu har kläderna blivit en tillgång i stället för en kostnad. Just nu väntar 17 ton kläder i Lugnvik på att skickas till Holland där de ska bli till nya textilier.

– Det känns fantastiskt, inte minst ur miljösynpunkt, säger Harriet Andrée verksamhetschef för Röda Korset Storsjökrets.

För omkring tre år sedan slutade Röda Korset att skicka kläder utomlands. Mottagarländerna behövde pengar bättre än kläder, hjälpsändningarna nådde ofta fram för sent och la i vissa fall krokben för den lokala textilindustrin. Sedan dess har de kläder och ting som inte kunnat säljas skickats iväg som avfall.

– Omkring hälften av allt vi får in har vi tvingats skicka till Sundsvall för förbränning, berättar Lennart Nilsson som är butikschef på Röda Korsets mötesplats Kupan i Östersund.

Men nu har Svenska Röda Korset hittat en lösning på problematiken. Sedan ett par månader tillbaka säljs de överblivna kläderna i stället till Holland och stiftelsen Kici. Ett företag specialiserat på textilåtervinning och som använder sin vinst till att stödja olika välgörenhetsprojekt.

– Vi får omkring en krona per kilo vi skickar ner. Kläderna åker ner med återvändande blomsterbilar som tidigare ofta gått tomma ner till Holland, berättar Lennart Nilsson.

Väl på plats nere i Holland sorteras kläderna. En del säljs vidare till Östeuropa och resten mals ner och blir till nya produkter såsom isoleringsmaterial, räddningsfiltar, nya kläder eller möbelstoppning. Enligt Kici återanvänds 98,2 procent av allt material de tar emot.

– Det här är det bästa jag har upplevt under mina 17 år i Röda Korset, säger Lennart Nilsson.

– Ett jättelyft. Det känns verkligen bra hela vägen, säger Harriet Andrée.

Vill man skänka kläder eller annat till Kupan i Östersund är det under dagtid måndag till lördag som gäller, då det finns personal på plats. Men att det numera finns teknik som gör det möjligt att återvinna i stort sett all textil betyder inte att Röda Korset har resurser att ta emot obrukbara kläder.

– Vi vill så klart att folk ska fortsätta skänka kläder och saker till oss. Men det ska vara hela och rena kläder, säger Lennart.

– Vi har fullt upp som det är. Vi har inte resurser att klara av mer än vad vi får in i dag. Men vi tar gärna emot fler frivilliga som vill hjälpa till, säger Harriet Andrée.

I Lugnvik finns numera en landets 13 depåer där osäljbara kläder samlas. Till veckan är det dags för andra försändelsen ner till Holland. 1 200 säckar innehållande motsvarande 17 ton kläder står redo att skickas iväg.

– Det kommer gå iväg ett lass var femte eller sjätte vecka härifrån, säger Lennart.

Hittills i år har Röda Korset i Sverige återvunnit 370 000 kilo överblivna textilier. Framöver beräknar Svenska Röda Korset skicka iväg minst 4 000 ton kläder per år.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.