Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du göra gonorrétest via internet

Sedan november 2016 är det möjligt för den som fyllt 15 år att göra klamydiatest via internet i Jämtland Härjedalen. Från och med den 1 mars blir det möjligt att även göra gonorrétest på samma sätt.

Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen, menar att de alternativa provtagningsmöjligheterna är ett led i regionens arbete med jämlik vård i hela länet.

– Ett syfte med att införa klamydiatest via nätet var att underlätta för fler att våga och kunna testa sig om de har haft oskyddat sex. Bland annat kan ett hinder vara ett en bor geografiskt sett långt ifrån en mottagning. På mindre orter kan det också upplevas känsligt att besöka sin hälsocentral för att få testet utfört, skriver Micael Widerström i ett pressmeddelande.

Gonorrétestet beställs från nätet via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Läs mer om hur det går till på vårdguidens hemsida.

Läs även: Det behövs mer forskning på psykisk ohälsa kopplad till stress – forskaren: ”Fokus har varit på att få ner antalet sjukskrivningarna totalt, men inte hur det ska gå till”