Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du kliva rakt in i konstverken på Jamtli

Hur känns det att kliva in i en målad tavla?
Vad finns därinne? Och hur kan vi tolka det vi ser?
Det vill Jamtli undersöka med nya utställningen "I tavlornas värld" som öppnar på söndag.

I entrén till utställningen finns en vägg med Rolf Karbelius´ målning "Nattvarden repris", där en svensk familj från 80-talet sitter i soffan vänd mot betraktaren och möjligen tittar på TV.

Men ser man närmare på duken så går det att kliva rakt in och igenom den. Och där innanför finns samma rum som i tavlan, men soffan är tom. Från TV:n hörs Arne Weise påannonsera Bengt Feldreich som Benjamin Syrsa - det är alltså julafton - eller?

– Vi hoppas besökarna ska sätta sig i soffan och börja resonera kring vad de ser, vad de associerar till och känner, säger Jeanette Wahl, utställningsansvarig tillsammans med länets konstförening JLK.

Och tavlans inre rum visar sig dessutom vara försett med flera utgångar, bakom andra tavlor inne i rummet. Den ena är Berta Hanssons dykande fåglar, hennes sista motiv, den andra är Irene Jonssons "Hon kommer utför ängarna" från 1990.

Båda leder in i ytterligare varsitt rum, som kan vara ganska skrämmande, här trängs monsterliknande figurer med Bertas fåglar eller skira slöjor upplysta av färgglada lampor.

– Det kan vara läskigt eller spännande, allt beror på betraktaren. Och vår förhoppning är att få i gång samtal om bilderna, vad är det egentligen vi ser?, säger Jeanette.

För att understryka detta möts besökarna redan före Karbelius genomsläppliga tavla av Tommy Östmars suggestiva målning "The big bang", som i sin tur tolkats av fyra konstnärer.

– Vi får ganska ofta frågor om vad tavlor betyder och hur de ska tolkas. Många känner sig osäkra på hur de ska läsa bilder.

– Egentligen är det lite märkligt eftersom ingen tidigare tidsepok genomströmmats av så mycket bilder som vår, alltså är vi alla vana att dagligen tolka de enorma mängder bilder vi ser, säger Jeanette Wahl.

Att alla bilder alltid kan uppfattas på helt skilda sätt illustreras också av de fyra inbjudna konstnärernas bidrag. Clara Bodén visar en bild på ungdomar i skogen, Helene Gedda läser in kriget i Syrien i en teckning, Staffan Alm har gjort keramik och Ulla Gustafsson ett antal glasbollar.

Utställningen visar också en rad tavlor ur museets samlingar som JLK:s tidigare ordförande Görel Åsbo kommenterar under rubriken "Det här ser jag", för att visa ett sätt att se bilderna.

Så finns ytterligare en tavla att kliva in genom - "En alldeles vanlig dag" av Carl-Johan DeGeer som till musik av Jefferson Airplane leder in till ett rutigt golv fyllt av flummigt färgglada föremål och leksaker.

Som av en händelse finns en bakväg ut även ur detta rum och som leder till ett militärtält prytt av Felix Söderberg Keles målning "Pasqua", som kan tolkas som "påsk".

Inne i tältet finns ett jättelikt ägg, påskliljor och två jättelika fötter genomträngda av spikar - en klockren signal för den som vuxit upp i kristen tradition.

– Men vi vill också här diskutera olika associationer, att det aldrig finns bara ett och ett "rätt" sätt att se på bilder, så att vi alltid måste diskutera vad bilder ger oss för impulser och associationer.

Länets skolor är en tydlig målgrupp för "I tavlornas värld" och Jamtli kommer att ta emot klasser under hela utställningsperioden som pågår fram till slutet av mars, med målet att få eleverna att reflektera kring bilder och vad de själva ser.

– En poäng är att alla kan lita på vad de själva ser, vilka associationer de får. Vi hoppas kunna stimulera bildseendet och att elever och lärare ska ta med sig de tankarna hem.

• Söndag 9 november 12.00 Jamtli "I tavlornas värld"