Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du köpa vin från Jämtland

Jämtland har en egen vingård. Den ligger i Öster-Övsjö.

Nu kan du dricka ett rabarbervin som är tillverkat i Bräcke kommun. Det är Öster-Övsjö gård som tillverkar vinet och det går att köpa på fyra olika restauranger i länet under namnet Jämtlands vingård. En provserie har redan sålts på restaurangerna.

– Vi har fått bra betyg. Föreläsaren på vinmässan i Östersund – Michel Jamais – sa att det var bland det bästa svenska vinet han smakat, säger Bengt Johansson på Öster-Övsjö gård.

Men smakar det så kostar det. En flaska på restaurangerna kostar runt 400 kronor.

– För att nå lönsamhet måste vi sälja ungefär 4 000 flaskor, säger han.

bara att säljas i länet. Och bara på restauranger. Det finns inga planer på att försöka få vinet sålt genom Systembolaget.

– Då måste vi upp i otroligt stora volymer. Vi vill tillverka ett lokalt vin, gjord på lokala råvaror för den lokala marknaden, säger Bengt Johansson.

Det är en lång process innan vinet är klart. Först ska råsaften pressas ur rabarbern, sedan ska det jäsa i kar för att slutligen ligga i en mognadstank. Det tar upp till ett år innan vinet är färdigt.

– Det är ganska omständigt att tillverka vin. Det gäller exempelvis att hitta rätt jäst, säger han.

Johansson och hans bror Jan-Anders Jarebrand som driver gården. De har också ett par anställda. Där tillverkas mat som är utvunnet ut olika sorters bär. Förutom vin tillverkar de även bland annat nektar, russin och vinäger. Totalt har de ett 60-tal olika produkter.

började tillverka russin som de kom in på vin. Från början fick de mycket bärrester efter att de pressat råsaft ur dem. De kom på att de skulle tillverka russin av bärresterna.

– Försäljningen av russin gick så bra att vi i stället fick råsaft över. Vi vill ha så lite spill som möjligt. När vi funderade på vad vi skulle göra med råsaften kom vi på att vi ville tillverka vin, berättar Bengt Johansson.

Nu närmast ska de börja tillverka mjöd. De har även funderingar på att göra ett vin av björksav och svarta vinbär.

– Vi har egna bin här så vi kan få honung till mjöd.

Joakim Danielsson har en tillfällig anställning, som kan bli ett fast arbete. Han rensar rönnbär som har legat i kaprislag.

– Jag trivs bra här. Jag håller på att lära mig det mesta här, säger Joakim Danielsson.

Företaget omsätter ungefär två och en halv miljon kronor. Försäljningen har hela tiden ökat.

– Vi har inte märkt av någon lågkonjunktur, säger Bengt Johansson.

håller till i en gammal ladugård som Bengt och Jan-Anders farföräldrar byggde 1946.

Just nu håller de på att bygga ut ladugården.

– Vi blir nog klara till sommaren. Då kommer vi att ta emot studiebesök och räknar med mycket besök.