Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan just ditt hus bli skyddat

En lång rad fastigheter i centrala Östersund är kulturhistoriskt värdefulla. Men valet kring vilka fastigheter som ska skyddas kan bli svårt.

Annons

Kommunens kulturmiljöprogram innehåller en fördjupning av kulturmiljön i Östersund.

– Det finns en rad kulturhistoriska värden i centrala Östersund, säger Cajsa Lindström, planarkitekt vid Östersunds kommun.

Östersund präglas i stor utsträckning av en blandning av bebyggelse från olika perioder.

– Blandat och varierat är typiskt för Östersund. Här finns inga större samlade områden som skulle kunna kallas "trästaden" eller "stenstaden". De äldsta bevarade byggnaderna är från 1840-talet, förklarar Lindström.

Det finns redan i dag ett tiotal fastigheter i Östersunds centrum som är förklarade som byggnadsminnen. Där finns exempelvis före detta Gamla skolan som i dag rymmer Turistbyrån, Gamla teatern och självklart Rådhuset. De fastigheterna är utnämnda som byggnadsminne av länsstyrelsen.

Dessutom finns redan ett hundratal byggnader som har skydd i kommunens detaljplaner, de är q-märkta. Men nu ska även en rad andra fastigheter sättas under lupp genom kommunens försorg, hus som också kan komma att Q-märkas. Här ska kommunen i samråd med fastighetsägarna komma fram till vilka hus som bör bevaras i oförändrat skick.

Q-märkta hus finns endast i detaljplaner, i dagligt tal pratas om K-märkta hus, vilket betyder att husen inte får rivas och att husens utseende är skyddat. Det gäller nästan alltid utvändiga förändringar.

Kommunen ska vara klar med kulturmiljöprogrammet i mars 2014. Nu är det utställt till 17 december och allmänheten och fastighetsägare får gärna komma in med synpunkter.