Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan just ditt hus bli skyddat

En lång rad fastigheter i centrala Östersund är kulturhistoriskt värdefulla. Men valet kring vilka fastigheter som ska skyddas kan bli svårt.

Annons

Kommunens kulturmiljöprogram innehåller en fördjupning av kulturmiljön i Östersund.

– Det finns en rad kulturhistoriska värden i centrala Östersund, säger Cajsa Lindström, planarkitekt vid Östersunds kommun.

Östersund präglas i stor utsträckning av en blandning av bebyggelse från olika perioder.

– Blandat och varierat är typiskt för Östersund. Här finns inga större samlade områden som skulle kunna kallas "trästaden" eller "stenstaden". De äldsta bevarade byggnaderna är från 1840-talet, förklarar Lindström.

Det finns redan i dag ett tiotal fastigheter i Östersunds centrum som är förklarade som byggnadsminnen. Där finns exempelvis före detta Gamla skolan som i dag rymmer Turistbyrån, Gamla teatern och självklart Rådhuset. De fastigheterna är utnämnda som byggnadsminne av länsstyrelsen.

Dessutom finns redan ett hundratal byggnader som har skydd i kommunens detaljplaner, de är q-märkta. Men nu ska även en rad andra fastigheter sättas under lupp genom kommunens försorg, hus som också kan komma att Q-märkas. Här ska kommunen i samråd med fastighetsägarna komma fram till vilka hus som bör bevaras i oförändrat skick.

Q-märkta hus finns endast i detaljplaner, i dagligt tal pratas om K-märkta hus, vilket betyder att husen inte får rivas och att husens utseende är skyddat. Det gäller nästan alltid utvändiga förändringar.

Kommunen ska vara klar med kulturmiljöprogrammet i mars 2014. Nu är det utställt till 17 december och allmänheten och fastighetsägare får gärna komma in med synpunkter.