Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer jämtgobban

Nu är jordgubbarna på gång i länet.
De bästa i hela landet enligt Niklas Ekstedt.
– De har en rundare och djupare smak för att de mognar senare, säger han.

Annons

Odlingssäsongen började bra med varma dagar i maj, men sedan kom tillväxten av sig när kylan slog till. Men nu när värmen är tillbaks kan odlarna snart bjuda in till självplock.

– Det är ytterligare en vecka bort och som det ser ut nu så blir det mycket, skörden är bra. Förra året var det en tredjedel i jämförelse med vad det ser ut att bli i år, säger Gunnar Danielsson i Ope, till tidningen 100% östersund.

På Rödön har Claes Moberg redan börjat servera egenodlade jordgubbar i sitt kafé. Men de som erbjuds till självplockning behöver några dagar till på sig innan de har mognat färdigt.

– Inom en vecka hoppas jag på att vi kan få i gång det, säger han.

För Niklas Ekstedt är valet enkelt. Han beställer gärna hem jämtländska jordgubbar till sin restaurang på Humlegårdsgatan i Stockholm.

– Jag tror att det blir bättre smak eftersom man väntar lite längre med att sätta ut plantorna. I södra Sverige försöker man ofta stressa fram för att få till en skörd till midsommar och det påverkar smaken. I Jämtland vet man att det inte är någon idé.