Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer jämtgobban

Nu är jordgubbarna på gång i länet.
De bästa i hela landet enligt Niklas Ekstedt.
– De har en rundare och djupare smak för att de mognar senare, säger han.

Odlingssäsongen började bra med varma dagar i maj, men sedan kom tillväxten av sig när kylan slog till. Men nu när värmen är tillbaks kan odlarna snart bjuda in till självplock.

– Det är ytterligare en vecka bort och som det ser ut nu så blir det mycket, skörden är bra. Förra året var det en tredjedel i jämförelse med vad det ser ut att bli i år, säger Gunnar Danielsson i Ope, till tidningen 100% östersund.

På Rödön har Claes Moberg redan börjat servera egenodlade jordgubbar i sitt kafé. Men de som erbjuds till självplockning behöver några dagar till på sig innan de har mognat färdigt.

– Inom en vecka hoppas jag på att vi kan få i gång det, säger han.

För Niklas Ekstedt är valet enkelt. Han beställer gärna hem jämtländska jordgubbar till sin restaurang på Humlegårdsgatan i Stockholm.

– Jag tror att det blir bättre smak eftersom man väntar lite längre med att sätta ut plantorna. I södra Sverige försöker man ofta stressa fram för att få till en skörd till midsommar och det påverkar smaken. I Jämtland vet man att det inte är någon idé.