Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer pjäsen om Makalausa

Ända från det norska skogs- och jaktmuseet i Elverum kommer huvudkaraktären i Berta Magnussons nya bygdespel, som har premiär hemma i Kall nu på fredag.

”Makalausa” heter både pjäsen och den ovanligt långa mynningsladdare som länge varit närvarande i Berta Magnussons vårdande av den jämtländska identiteten.

Under personlig polisbevakning kommer bössan att finnas i salen när pjäsen nu spelas i åtta föreställningen på den jämtländska landsbygden, från Kall och Häggenås till Laxsjö och Trångsviken.

Sedan i vintras har Bertas förtrogna i kulturkollektivet Barke repeterat pjäsen, som hon på olika sätt bearbetat och förberett under flera års tid:

– Jag kanske har jobbat med den aktivt i två–tre år på olika sätt men vapnet har fascinerat mig längre än så, det finns många bottnar i historien.

En av de tydligaste är den kontinuitet hon spårar i bössan som användes för björnjakt av en rad skickliga skidåkare:

– De var dåtidens skidskyttar. Precis den form av jakt som våra idrottare håller på med i dag, det gäller både Sjungar-Lars och de andra, konstaterar Berta.

• Men varför vill du skriva en hel pjäs om ett vapen?

– Jakten har alltid spelat en central roll för jämtarna och det här vapnet är exceptionellt, då känns det naturligt. Vi vet att jägare levde i Foskvattnet i Hotagen för flera tusen år sedan, så detta handlar om vår historia.

Och där ser hon sin stora uppgift:

– Också de som gärna framhåller sin jämtska identitet är alltför ofta ganska okunniga om den egna bygdens historia. Kan mina pjäser hjälpa till att öka intresset så har jag nått långt, säger Berta Magnusson.

Kontinuiteten finns också i pjäsens persongalleri där huvudpersonen i hennes förra pjäs om Sjungar-Lars nu åter dyker upp, denna gång gestaltad av KG Gustafsson, medan Bengt Engström som förra gången spelade Lars omvandlats till stiftsjägmästaren Jens.

En annan återkoppling till jakten som uråldrig mänsklig aktivitet finns genom Jaktens gudinna Artemis som här träder fram i en medeltida dräkt som länsbibliotekets Tomas Drugg hjälpt Barke att återskapa.

Artemis spelas av Pernilla Hellan, som tillsammans med Patrik Andersson är två nykomlingar i ensemblen och därmed föryngrar den rejält:

– Jag har spelat i Arnljot och andra sammanhang förut, men det här är nytt, konstaterar Pernilla som hör hemma i Mattmar.

Jagar du själv?

– Jag har jägarexamen och det är meningen att jag ska ut mer i skogen, ler hon.

Patrik deltog i spelet om Heliga Birgitta som Berta satte upp vid kyrkoruinen i Sunne för några år sedan och han gör nu comeback:

– Jag fick förfrågan, provspelade och känner mig nu upptagen i flocken, skrattar han.

Flocken fylls på.

Själv har Berta lagt ner mycket tid på att kunna visa den sällsynta bössan vid spelningarna. Den är sedan många år deponerad vid det norska jaktmuseet, som lånat ut den mot löfte om polisbeskydd.

Historiken kring Makalausa skiljer sig något beroende på vem man frågar. Norska källor säger att den är tillverkad i Norge, kanske på 1700-talet, men alla är ense om att den på 1800-talet ägdes av bland andra Ante i Konäs och senare Sjungar-Lars (1825–1896), som ska ha fällt tiotals björnar med den.

De uppgifter Berta fått fram säger dock att vapnet tillverkats av en smed vid namn Göran Maklös som 1748 ska ha kommit till Huså Bruk.

För att markera jaktlyckan har ägarna slagit in silverspikar i kolven – en för varje björn.

Berta har också fått draghjälp av offerdalsbördige entreprenören Dan Olofson som lånar ut en egenhändigt nedlagd björnfäll, på scen finns även en rejäl björnsax, sannolikt har den ägts av Sjungar-Lars.

Man kan också notera att pjäsens Sjungar-Lars rappar ett par partier – är det rapp-premiär för Barke och Berta?

– Nehejdå, jag har använt mig av rapp redan förut, säger Berta med ett milt leende.

Balettutbildade Barbro Nilsson har återigen gjort koreografin, Olle Simonsson står för musiken och de yngre medlemmarna har sett till att den nya pjäsen även fått sin egen sida på Facebook.

Rappare, fejsbokare och gamla jämtländska vapen i skön förening, således.

Premiär fredag 20 maj på idrottsgården i Kall kl 19.00.

Tomas Larsson tomas.larsson@op.se