Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer solen – och värmen

I helgen blir det sol och nästan grader 20 grader i länet. Varmare väder gör oss faktiskt på bättre humör – dessutom blir platser vackrare, visar forskning.

SMHI lovar värme och mycket sol i helgen. Allra bäst ser det ut att vara i södra och östra delarna.

I Härjedalen börjar det redan i morgon fredag där SMHI förutspår sol och runt 16-17 grader varmt i Sveg.

På söndag ska det bli 19 grader varmt i Sveg liksom i Hammarstrand 19 grader och mycket sol i helgen särskilt på söndagen.

Lite molnigare blir i västra delarna och Åre får lite regn i morgon men det blir allt soligare framåt söndag och uppåt 18 grader. Ungefär samma väder väntas i norra länsdelarna.

Med sol och värme kommer också välbefinnande.

– Vi har sett att det finns samband mellan den mentala hälsan och hur vädret varierar, säger Sofia Thorsson, docent i naturgeografi vid Göteborgs universitet till TT, Tidningarnas Telegrambyrå.

I en svensk undersökning från första halvan av 2000-talet tillfrågades omkring 3 000 personer om hur de mådde just då. Deras svar jämfördes med meteorologiska data för den platsen.

– Människor upplever att de mår bättre ju högre temperaturen är och ju soligare det är.

I spannet från några minusgrader uppemot +20–25 upplevde människor att de var gladare och lugnare ju varmare det var.

Vädret påverkar också hur vi upplever olika platser.

– Generellt tycker man en plats blir vackrare ju soligare och varmare den är. Vind är lite speciellt. Inne i städer och bebyggelse upplevs vind som negativt, däremot kan man tycka att en plats vid exempelvis vatten med inslag av natur och träd kan bli vackrare om det blåser, säger Sofia Thorsson.