Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer sommarvärmen

Äntligen kommer den – sommarvärmen. I veckan bjuds i princip hela landet på strålande sol och höga temperaturer.
– För torsdag och fredag ser det ut som att vi kommer att få högsommartemperaturer på 25 grader eller mer, säger Lovisa Andersson, meteorolog vid SMHI.

Framför allt landets södra halva får njuta av ett riktigt högsommarväder även framåt helgen.

– Det börjar leta sig in under onsdagsdygnet. För torsdag och fredag ser det ut som att vi kommer att få högsommartemperaturer på 25 grader eller mer, kanske till och med 30 grader, säger Lovisa Andersson.

Allra högst upp i norr blir det inte riktigt lika varmt som i landets övriga delar.

– Det kommer att ligga på gränsen till svalare luft i norr med större risk för regn, skurar och mer moln. I samband med det blir det lägre temperaturer. I övrigt blir det sommarvärme från Götaland och upp mot Västerbottens län.

Det gäller att passa på att njuta. Mot slutet av helgen och i nästa vecka avtar nämligen sommarvärmen något, då svalare luft trycker på norrifrån och värmen drar ner över kontinenten.

– Framför allt landets södra delar får fortfarande sommarvarmt, men kanske inte de högsommartemperaturer som vi får känna av nu.

Värmen kan dock leta sig tillbaka till Sverige igen.

– Den ligger inte så långt ifrån. Det gäller att vindarna ligger på åt rätt håll.

Enligt Lovisa Andersson har sommaren hittills varit ovanligt sval.

– Det har varit ett temperaturunderskott i så gott som hela landet. Överlag har det varit en kallare juni än normalt.