Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu kör vi eller dör vi"

Tre och en halv kilometer nedfart från topp till bergets fot och enbart natursnö. Blåsjöns fjällanläggning är lite av en gömd pärla med sina stundvis tomma backar, fyra liftar och tolv nedfarter på Mesklumpens sluttning.

En stugby med 90 bäddar ligger lugn under den blå himlen. Vid barnliften, en bit upp i backen, har två familjer slagit upp läger med brasa och fikar. De har alla nedfarter för sig själva i dag och njuter i fulla drag.

Med sina fem kilometer till norska gränsen är Blåsjöns fjällanläggning lika besökt av norskar som svenskar, men har långt ifrån så mycket folk som de behöver. Och kanske främst förtjänar, anser de som driver den genom föreningen Blåsjöns framtid ekonomisk förening.

– Det är fortfarande få som hittar hit eftersom det är så långt. Det roliga är att fler friåkare hittar hit och återkommer varje år, men de vill hålla stället lite hemligt så de får ha det för sig själva. Samtidigt är vårt system så stort så det kan ta otroligt mycket folk innan det känns "trångt", säger Anette Frostfjäll, kassör i föreningen.

Hon jobbar på anläggningen och har suttit i styrelsen i två år.

– Jag tror så mycket på anläggningen och ser stora möjligheter i den, det var en stor anledning till att vi flyttade upp hit från Stockholm. Min pappa är härifrån och jag har varit mycket här, säger Anette Frostfjäll och fortsätter:

– Sedan är det en stor utmaning att driva den i föreningsform. Ett alternativ är att hitta en privat ägare, men då ska man hitta en seriös köpare.

• Vad händer med Blåsjön om skidanläggningen försvinner?

– Kortsiktigt, ingenting, eftersom skoteråkarna ger intäkter i stugbyn. Långsiktigt försvinner minst sju jobb och med personalen försvinner gästerna, som huvudsakligen bor i kommunen. Dessutom står det i föreningens stadgar att vi ska driva skidanläggningen, så det finns bara en väg. Det måste satsas. Nu kör vi eller dör vi, brukar jag säga.

Artikeln kommer från Tidningen Strömsund.