Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu måste dialogen komma i regionfrågan

Moderaterna var det enda parti som under tisdagens landstingsfullmäktige valde att rösta nej till att gå vidare med bildandet av en Mittregion. Orsaken till vårt ställningstagande är avsaknaden av nödvändiga faktauppgifter och konsekvensbeskrivningar.

Det är självklart att detta ska finnas tillgängligt inför ett så viktigt beslut för länet. Vi moderater kan inte ställa oss bakom ett förslag som är bristfälligt utrett och som saknar den folkliga förankring som vi är skyldiga våra länsbor.

Vi efterfrågade redan i vintras tydligare information kring de olika alternativen och fler möjligheter till dialog mellan beslutsfattare och medborgare.

Vid en hearing, som Moderaterna arrangerade i Östersund i januari, gav representanter för Region Mitt Sverige, Jämtland som en egen region och Stornorrland för första gången en presentation av de olika alternativen. Mötet samlade över 200 personer.

Vid mötet, och under åtskilliga tillfällen därefter, har vi bett Robert Uitto att leverera en saklig analys och en konsekvensbeskrivning av hur beslutet bland annat kommer att påverka ekonomi och sjukvård.

Adekvat information har dock inte levererats. Vi har även erbjudit Robert Uitto att närvara vid ett uppföljande informationsmöte. Tyvärr fick vi inte någon återkoppling på vår förfrågan.

Bristen på folklig förankring och avsaknaden av en tydlig ekonomisk konsekvensanalys, var något som regeringens utredare Mats Sjöstrand, kritiserade då han besökte Östersund förra fredagen.

Hur kommer exempelvis skatteunderlaget att påverkas om kommuner som Sollefteå och Örnsköldsvik i stället vill alliera sig med Västerbotten? Mats Sjöstrand påtalar även på sittande möte att en politisk förankring måste ske minst på kommunstyrelsenivå inom varje kommun. Detta har heller inte skett. Gamla beslut från 2009 på dessa nivåer gäller således inte.

Processen kring en eventuell regionbildning har väckt massiv kritik och jag önskar och förutsätter att det nu sker en förbättring under det fortsatta arbetet. Detta innebär bland annat att konsekvensanalyser presenteras och att det ges tillfälle för informationsutbyte och dialog i ämnet.

Saila Quicklund, M, riksdagsledamot och länsförbundsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel