Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu ökar sjukskrivningarna igen"

Efter en tidigare minskning så ökar nu sjukskrivningarna bland personalen på Östersunds kommun, enligt kommunchefen Bengt Marsh.

Annons

Sjukskrivningstalen i Östersunds kommun och Jämtlands län är allvarliga, tycker Försäkringskassan.

Därför informerade Per Sundin från F-kassan politikerna i Östersund på kommunfullmäktiges möte i torsdags.

Talen för sjukskrivning kan mätas i genomsnittligt antal sjukpenningdagar.

– Vårt län har det högsta sjukpenningtalet i landet och så har det varit i många år, sa Per Sundin.

Han visade statistik från tidigare i år där länet hade 11,1 sjukpenningdagar jämfört med rikssnittet på 8,2 dagar. Efter Jämtlands län var det ett långt hopp ned till tvåan på listan, Västernorrland med 9,3 dagar.

Det skiljer sig mellan kommunerna i länet. Härjedalen och Åre har lägst antal sjukpenningdagar och är nere på riksnivån.

Ragunda och Bräcke har mest sjukskrivningar, både i länet och i landet. Även Östersund kommer högt upp på listan, runt 30:e plats nationellt, berättade Per Sundin.

Moderaten Pär Jönsson var förvånad över att Östersund låg så högt, eftersom befolkningen i kommunen inte är så gammal, samt att Östersund kan förknippas med god livsmiljö och mindre stress jämfört med storstäderna.

– Befolkningens ålder spelar inte så stor roll, svarade Per Sundin.

För honom beror de höga talen delvis på att det finns många stora offentliga arbetsgivare i Östersunds kommun, exempelvis kommunen själv, landstinget, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

– Offentliga arbetsgivare brukar ha högre sjukskrivningstal, sa Sundin och berättade att i Östersund är ungefär hälften av de sjukskrivna offentliganställda, 20 procent är arbetslösa och 30 procent är privatanställda.

Kommunchefen Bengt Marsh kommenterade hur det står till bland kommunens anställda.

– Tidigare lyckades vi få ner sjuktalen, men nu ökar de igen, sa han.

Sjuktalen ökar alltså totalt sett, men de både minskar och ökar inom olika personalgrupper. Ökningen finns till exempel hos undersköterskor i hemtjänsten och på äldreboenden samt hos socialsekreterare, enligt Marsh.