Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu öronmärker vi mer utrymme

Annons

Vi i Centern och Alliansregeringen har varit väldigt tydliga med att bristerna i mobiltäckningen inte är acceptabla. Som ett resultat av att vi och missnöjda mobilkonsumenter skärpt tonen, har nu flera mobiloperatörer bestämt sig för att göra miljardinvesteringar i bättre mobiltäckning.

Det är efterlängtade besked, som förhoppningsvis kommer leda till snabba och konkreta resultat.

För att operatörerna ska kunna bygga ut mobilnäten behöver de få mer utrymme i etern genom så kallade radiofrekvenser, och ju mer utrymme jag och regeringen kan öronmärka för mobiltelefoni, desto bättre täckning och bättre mobilnät kan vi få.

Just därför har vi i Alliansregeringen öronmärkt mer utrymme i etern för mobiltelefoni än något annat land i Europa. 2007 var vi först i världen med att lägga om de gamla analoga TV-sändningarna och öronmärka det så kallade 800 MHz-bandet för mobiltelefoni.

Sedan dess har resten av EU följt i våra spår, och tack vare det beslutet byggs just nu den allra modernaste och snabbaste mobiltelefonin, 4G, ut på den svenska landsbygden. Det leder till bättre mobiltelefoni och snabbt mobilt bredband på landsbygden, samtidigt som inomhustäckningen, både på landsbygden och i städerna, går upp.

I precis samma anda har C och regeringen nu också fattat beslut om att öronmärka också det så kallade 700 MHz-bandet för mobilt bredband och mobiltelefoni.

Det frekvensbandet, som används för marksänd digital-tv, lämpar sig nämligen också väldigt bra för att täcka stora och glesa delar av landet med riktigt bra mobilt bredband och bra mobiltelefoni. Därför väljer vi att prioritera det.

Lika viktigt som det är att ha bra mobiltelefoni, lika viktigt är det med snabbt fast bredband.

Därför har vi i C under hela vår tid i regeringen, i flera olika omgångar, prioriterat att satsa på just bredbandsutbyggnad på landsbygden. Från 2007 fram till i dag har vi och regeringen kunnat satsa 2,2 miljarder på bredbandsutbyggnad på landsbygden.

Nu lägger vi 3,25 nya fräscha miljarder ovanpå det. En lång rad fiberföreningar kommer att kunna få ja på sina ansökningar så att de kan fortsätta bygga bredband på landsbygden.

Centerpartiets och Alliansregeringens fördubbling av satsningarna på bredband också en satsning på nya jobb och nya företag i hela landet.

Anna-Karin Hatt (C)

IT- och energiminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel