Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu röjs Borgnipan - för fåglarnas skull

Niporna nedanför Nipanområdet och Pettersborg har fått ett rejält lyft efter kommunens röjningsprojekt. Nu röjs Borgnipan i parken också, men av en helt annan anledning: man ska rädda backsvalorna.

Arbetare röjer bland träden på Borgnipan. Resultatet har många fördelar. Dels minskar rasrisken, dels förskönas stadsmiljön. Men främsta prioritet denna gång är den ekologiska faktorn; röjningen sker på förfrågan av kommunekolog Maria Danvind, för backsvalornas skull.

– Träden på nipan hade växt sig så stora att kronorna skymde svalornas bohål. Det skapar problem för fåglarna, eftersom de flyger in med väldigt hög fart – sikten måste vara fri, säger hon.

Förbättrar man inte svalornas inflygningsmöjligheter finns risk att de väljer att flytta.

– Det är viktigt att få det här gjort innan fåglarna kommer. Nipor är en naturlig häckningsplats men kan de inte bo här söker de sig till sandtag eller liknande. Problemet med sandtag är att de kan fyllas igen när täkttillståndet går ut. Då står svalorna utan boplats.

Man räknar med att det bor cirka 50 par svalor i Borgnipan. Förutom fåglar trivs även flera rödlistade insekter i den torra, varma miljön.

– Niporna har stort ekologiskt värde, inte minst för svalorna då beståndet minskat de senaste årtiondena. Jag vill gärna ha in tips från allmänheten om de vet någon plats i länet där backsvalor häckar.

Maria Danvind poängterar att det i hennes förslag endast ingick att ta bort de allra översta träden. Att röja hela nipan är ett beslut parkförvaltningen själva tagit.

– Vi röjer bara den sidan av Borgnipan där backsvalorna har sina bosättningar, men det ger mycket inte bara för fåglarna. Det är synd när niporna växer igen eftersom de förhöjer intrycket av staden. Niporna är ju både vackra och karakteristiska för Sollefteå, säger parkmästare Mikael Aronsson.

Han berättar att arbetet redan är så gott som färdigställt. Det som kvarstår är alltså bara att låta backsvalorna flytta in.

Fotnot: Texten kommer från allehanda.se