Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu saknas bara mamma"

Systrarna Mona och Leyla Jasharli firade hela helgen med familj och vänner att de får stanna i Strömsund. Samtalet från Migrationsverket i fredags satte punkt för en jobbig väntan.

– Det känns sjukt bra, säger Mona Jasharli.

I köket hemma i Strömsund har Irada Lundgren dukat upp en festmåltid. Tillsammans med sin make Erik och systrarnas "storebror" Viktor, har hon varit systrarnas trygga punkt i tillvaron. Detta sedan Mona och Leyla Jasharlis biologiska mamma försvann sommaren 2012.

– Ja, det gick bra tillslut, vi är så glada, säger Irada Lundgren, när hon bjuder på en blandning av azeriska och jämtländska läckerheter.

I höstas var systrarna oroliga för att skickas ensamma till Tyskland för att få sitt asylärende prövat där i enlighet med Dublinförordningen. Men i början av november ändrade sig Migrationsverket och beslöt att pröva deras fall i Sverige i stället. I februari var de på sitt första möte och i fredags kom beskedet: Mona och Leyla Jasharli får permanent uppehållstillstånd.

– Det kändes lite hopplöst där ett tag, säger vännen Östen Wiik, som har anslutit till firandet.

Irada Lundgren är lättad över beslutet och glad över att familjen kan gå vidare med livet i Strömsund.

Hur tycker du att Migrationsverket har skött ärendet?

– I slutändan insåg de att barnen inte har någonstans att ta vägen. Nu såg de till barnens bästa, säger Irada.

Efter förrätt, soppa, huvudrätt, kaffe och tårta börjar festkvällen lida mot sitt slut. Men Mona Jasharli vill säga en sak innan jag tackar för mig.

– Nu har vi fått uppehållstillstånd och det känns jättebra, men det är en sak som saknas, och det är mamma. Hon skulle bli jätteglad om hon visste att vi får stanna.