Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu säljer Maria sina klänningar från Ghana

Teaterläraren Maria Flink driver ett projekt i afrikanska Ghana där unga kvinnor får lära sig att sy. Nu har hon flera klänningar som kvinnorna sytt till försäljning. Pengarna ska gå rakt tillbaka till projektet.

Maria Flink är gift med en man från Ghana och det var kring jul, då hon besökte Ghana för första gången, som hon märkte hur utsatta många unga kvinnor var. Speciellt om kvinnorna får barn i tidig ålder riskerar de att bli utan jobb, familj och försörjning.

Via en vän till maken kom Maria Flink på hur hon skulle kunna hjälpa några tjejer. Vännen till maken är sömmerska och syr kläder åt Shamas välbärgade. Nu lär hon även unga kvinnor att sy i Maria Flinks projekt ”Sy i Shama”.

– Tanken är att hjälpa de här unga flickorna ur fattigdomen och ge dem ett yrke, säger Maria Flink.

Projektet startades upp i februari och fyra unga kvinnor deltar. De har varsin symaskin att sy med, de lärs upp av sömmerskan och projektet står även för deras mat.

– De fattigaste flickorna försörjer sig genom att sälja vatten och bröd, men ibland räcker det inte, säger Maria Flink.

I påskas var Maria Flink i Ghana igen. Hennes man Enock söker svenskt uppehållstillstånd och måste göra det från sitt hemland, därför har han varit där sedan i julas.

– Enda möjligheten vi har att träffas är att jag åker dit, säger Maria Flink.

När hon åkte hem passade hon på att ta med sig saker som hon kan sälja i Sverige. Till exempel hade hon med sig sex klänningar, väskor, armband och tyger. Väskorna har nästan sålts slut och bland klänningarna finns de flesta kvar. En klänning kostar mellan 300-350 kronor.

– Jag har inte hunnit marknadsföra dem ännu, men vi ska försöka göra en hemsida snart.

På Facebook finns dock en grupp som heter ”projekt Sy i Shama/Ghanaprojektet”. Gruppen har drygt 50 medlemmar och där kan man få kontakt med Maria Flink. Alla pengar som samlas in via försäljningen av klänningarna och de andra sakerna ska gå direkt in till projektet igen.

– Förhoppningen är att vi ska kunna ta in några fler flickor i projektet snart, säger Maria Flink.

Om några veckor åker hon till Ghana igen. Då har hon med sig sandaler och kläder som de fattiga kvinnorna behöver och som skänkts av välgörare i och omkring Östersund. I Ghana väntar Maria Flinks man Enock. När han får sitt uppehållstillstånd i Sverige är oklart.