Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska alla giftiga leksaker tas bort

Barnen på förskolorna i Åre kommun ska inte längre behöva leka med leksaker som kan innehålla farliga kemikalier. Kommunen har nämligen beslutat att alla farliga leksaker och inventarier omedelbart ska slängas bort.

Naturskyddsföreningen arbetar för att vi ska få en giftfri vardag. Föreningen varnar för skadliga kemikalier med hormonstörande ämnen är vanliga i vardagsprodukter. Det är skadliga för människor och forskare har kopplat ämnena till fetma, tidigarelagd pubertet, inlärningssvårigheter och astma. Enligt Naturskyddsföreningen visar att förskolornas inomhusmiljöer innehåller högre halter av hormonstörande kemikalier än andra inomhusmiljöer. Det beror sannolikt på att många förskolor har saker som avger farliga kemikalier som till exempel skumgummi och mjukgjord PVC. Barn är också känsligare och påverkas mer än vuxna.

Nya nationella riktlinjer håller på att tas fram som förskolepersonal runt om i Sverige kan använda sig av för att ställa miljökrav om kemikalier vid upphandling på leksaker, mat och annat de behöver i sin verksamhet

Men innan dessa är klara uppmanar Naturskyddsföreningen människor att skriva medborgarförslag om giftsanering i kommunerna vilket just Eva-Lena Blom (C), Mårdsund, har gjort. Hon föreslår att Åre kommun tar fram en åtgärdsplan för alla offentliga byggnader, men i första hand förskola och skola. Det behövs även en inventering av alla produkter och material som innehåller miljögifter för att sedan ersätta dem med giftfritt material. Hon föreslår även att kommunen ska ställa krav på giftfria produkter i all offentlig upphandling. Dessutom vill hon att kommunen alltid bygger miljövänligt.

När kommunstyrelsen innan sommaruppehållet fick upp ärendet på sitt bord blev politikerna ivriga på att sätta i gång giftsaneringen. Innan ens en handlingsplan har utarbetats ska därför alla förskolorna börja saneras. Kommunstyrelsen vill att barn- och utbildningsnämnden omedelbart påbörjar arbetet med att plocka bort leksaker och inventarier som innehåller olämpliga kemikalier.

Dessutom får barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att utreda frågan om hur man ska arbeta för att skapa en kemikaliefri vardag i skola och förskola. Beslutet innebär även att Årehus vid upphandling av nya skolor och förskolor ska göras utifrån målet om att skapa en giftfri vardag. Därtill ska Årehus att all upphandling av om, till- och nybyggnationer ska göras utifrån kriterier för ett miljömedvetet byggande.