Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska bostadsbristen kartläggas

Åre kommun har ingen uppfattning om hur stor bostadsbristen är. Nu ska kommunen kartlägga behoven.

– Vi har kommit fram till att vi måste vara mer aktiva, säger Mikael Sundman (VV) som är ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden.

Annons

Åre kommun ska göra en så kallad bostadsförsörjningsplan. Mikael Sundman förklarar att det handlar om att få kontroll över hur det ser ut i de olika orterna i kommunen. Att det är stora behov av bostäder i turistmetropolen Åre är ingen hemlighet. Men exakt hur stor efterfrågan är i Åre eller i andra orter vet man inte.

I en bostadsförsörjningsplan utreds om det är villatomter eller lägenheter som efterfrågas samt hur behoven ser ut i framtiden. På så sätt kan vi vara förberedda om Åre får vara med och arrangera OS eller får ett nytt alpint VM, menar Mikael Sundman.

Det finns i dagsläget nästan inga tomma lägenheter i Årehus bestånd. Men den som har råd kan däremot välja och vraka.

– Det finns gott om nyproducerade lägenheter och är man beredd att köpa en lägenhet finns det egentligen ingen bostadsbrist i Åre, menar Pål Anders Stensson som är planchef.

Mikael Sundman tror att det finns en marknad i Åre för billigare och mer ordinära lägenheter. Kommunen kan hjälpa exploatörerna att hitta lösningar för att producera prisvärda lägenheter

– Vi vill titta på lösningar där de som bygger inte kan tjäna lika mycket pengar men där man i stället tar en lägre risk. Det gäller att hitta aktörer som kan bygga och ha ett längre perspektiv, menar Sundman.

Det finns ingen politisk diskussion om att stoppa produktion av bostadsrätter i Åre centrum för att i stället prioritera hyresrätter för bybor. Men den diskussionen behövs för att byn inte ska utarmas.

– Vi har helt enkelt haft en väldig fokus på turismen, förklarar Sundman.

Kommunen har dessutom ett ansvar att se till att fastboende trivs.

– Det kan handla om att ha lekparker. Det är ju en annan miljö som krävs om det ska vara för permanentboende.