Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Bräckes unga få en ljusare framtidstro

Ungdomar i Bräcke har en mörk framtidstro. Skolan är trång och utan skolgård. Men nu är det på väg att vända. I dag träffar elever och lärare representanter från kommunen.

Många ungdomar längtar bort från Bräcke och det saknas framtidstro. ÖP träffade Frida Bruman och Stina Bodell som båda går i sjuan. De säger att de vill flytta från orten.

– Jag vill ut och göra något, säger Stina Bodell.

Men båda kan tänka sig att flytta tillbaka när de bildat familj.

– Jag kanske flyttar tillbaka när jag har fått barn. Det är bra att växa upp här, säger Frida Bruman.

För ett par år sedan flyttade högstadiet i Bräcke in till Folkets hus lokaler. Bakgrunden till flytten var att den gamla högstadiebyggnaden var sliten och ska rivas. Problemet med flytten är att det är trångt i de nya lokalerna och det saknas en skolgård.

– Det finns inget att göra på rasterna. Alla sitter inne, säger Frida Bruman.

Många ungdomar hänger i stället på ställen där de inte är önskade.

– Vi har försökt att lyfta frågan om en skolgård. Men vi har inte kommit speciellt långt, säger Claes-Göran Johnsén, rektor på skolan.

Billy Söderin, från Brattland, och Tomas Eriksson, alias Håkki från Ljungaverk i Medelpad, har varit på skolan i Bräcke under några dagar. De har först haft föreläsningar och sedan har de haft mindre arbetsgrupper med målet att stärka identiteten och självkänslan för glesbygden och sin hemort.

– Det är viktigt med yta i Bräcke. Det är många som har en hård yta och är macho. Det är en hård jargong, säger Tomas Eriksson.

– Tyvärr finns det även en del rasism, säger Billy Söderin.

De vill vända på de negativa tankarna och visa att allt är möjligt – även i Bräcke.

– Det är så inpräntat att Bräcke är skit och att det inte finns något att göra. Men när vi har gjort listor på vad som finns och vad som saknas, så har listan med vad som finns blivit dubbel så lång, säger Billy Söderin.

De har pratat om möjligheterna med att få folk att stanna i Bräcke och göra orten till ett ställe för upplevelser. Eleverna har gjort Bräcke till en skräckby. De har skissat på planer att göra om den gamla sinnesslöanstalten på Furuhagen till hotell.

– Det finns mycket kreativitet bland eleverna i Bräcke, säger Billy Söderin.

Både lärare och elever är nöjda med dagarna med Billy och Tomas.

– Det har varit ett nytt och fräscht, säger språkläraren Lotta Englund.

I dag ska elever och lärare träffa tjänstemän från kommunen och förhoppningsvis även politiker.