Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska danska fläsket bort från Fåker

I en protest mot den danska djurhållningen rensar nu ICA i Fåker sina hyllor från danskt griskött.

Annons

Många har sett i media hur de danska grisarna har det och det är ingen vacker syn.

– Vi vänder oss främst mot användningen av antibiotika och mot deras djurhållning. Bilderna som visar hur de klipper av knorren av levande griskultingar etsar sig fast, säger Christine Larsson på ICA i Fåker.

Det är främst den danska fläskfilén det handlar om.

Hon har under en tid märkt att kunder väljer bort det importerade köttet och i stället väljer svenskt kött.

– Gärna svenskt kött som dessutom är kravmärkt, säger Christine Larsson.

Enligt Larsson är ICA Fåker först ut i länet med att plocka bort det danska köttet från butikshyllorna. Men fler butiker lär ansluta sig. I södra Sverige har flera butiker redan reagerat mot den danska djurhållningen och kastat ut det danska köttet från butikerna.

Här i länet kommer det danska köttet att ersättas av svenskt.

– För vår del ersätter vi det danska köttet med svenskt kött från ICAs egna leverantörer plus att vi även tar kött från Nyhlén-Hugosson i Umeå, säger Larsson.

Även landsbygdsministern Eskil Erlandsson har gett sig in i debatten där han kräver att de danska bönderna ska förbättra villkoren för grisarna.

– De som inte gör det ska ryckas i örat så att det gör ont!

Exakt hur många smågrisar som drabbas att knorren klipps bort vet inte Eskil Erlandsson. Men en siffra på 95 procent florerar.

Danskarna har inte i sin danska lagstiftning att det ska vara strö i boxarna. De har heller inte de ytor som finns i den svenska lagstiftningen.