Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska danska fläsket bort från Fåker

I en protest mot den danska djurhållningen rensar nu ICA i Fåker sina hyllor från danskt griskött.

Många har sett i media hur de danska grisarna har det och det är ingen vacker syn.

– Vi vänder oss främst mot användningen av antibiotika och mot deras djurhållning. Bilderna som visar hur de klipper av knorren av levande griskultingar etsar sig fast, säger Christine Larsson på ICA i Fåker.

Det är främst den danska fläskfilén det handlar om.

Hon har under en tid märkt att kunder väljer bort det importerade köttet och i stället väljer svenskt kött.

– Gärna svenskt kött som dessutom är kravmärkt, säger Christine Larsson.

Enligt Larsson är ICA Fåker först ut i länet med att plocka bort det danska köttet från butikshyllorna. Men fler butiker lär ansluta sig. I södra Sverige har flera butiker redan reagerat mot den danska djurhållningen och kastat ut det danska köttet från butikerna.

Här i länet kommer det danska köttet att ersättas av svenskt.

– För vår del ersätter vi det danska köttet med svenskt kött från ICAs egna leverantörer plus att vi även tar kött från Nyhlén-Hugosson i Umeå, säger Larsson.

Även landsbygdsministern Eskil Erlandsson har gett sig in i debatten där han kräver att de danska bönderna ska förbättra villkoren för grisarna.

– De som inte gör det ska ryckas i örat så att det gör ont!

Exakt hur många smågrisar som drabbas att knorren klipps bort vet inte Eskil Erlandsson. Men en siffra på 95 procent florerar.

Danskarna har inte i sin danska lagstiftning att det ska vara strö i boxarna. De har heller inte de ytor som finns i den svenska lagstiftningen.