Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska en ny sporthall i Strömsund bli verklighet

Planen är spikad och besluten är fattade. Nu börjar arbetet mot en ny sporthall i Strömsund.
– Vi tror och hoppas på en invigning sommaren 2016, säger Håkan Espmark, ordförande för IFK Strömsund.

Det är bråda dagar för Håkan Espmark. De senaste månaderna har flera beslut fattats i syfte att göra en ny sporthall i Strömsund till verklighet. I oktober fick IFK Strömsunds styrelse, vid ett extra årsmöte, klartecken att bilda ett arenabolag som ska bygga, äga och driva en framtida sporthall. I november beslutade kommunfullmäktige att kommunen ska borga för de lån bolaget kommer att ta och stötta sporthallen genom att teckna ett långsiktigt hyresavtal. Nu gäller det för Håkan Espmark att föra arbetet framåt.

– Kommunen har lett arbetet fram till nu och stått för den förstudie som ligger till grund för projektet. Vi är överens om ambitionsnivån. Att det här är tillräckligt bra. Det har varit ett väldigt bra samarbete. Nu är det upp till oss i idrottsföreningarna att ro det i land, säger han.

Tanken är att bygga den nya sporthallen i vinkel mot bortre änden av Dunderhallen. Den nya sporthallen ska rymma en fullstor handbollsplan, sex omklädningsrum, en läktare med 250 sittplatser och ett café. Tidsplanen är att de första spadtagen ska tas redan nästa sommar. Men innan dess är det mycket som ska hinnas med.

– Startsträckan är kort. Det kommer att bli fantastiskt mycket jobb, men det ska vi klara av med gemensamma ansträngningar.

Vid årsskiftet ska arenabolaget vara bildat, under våren måste alla bygghandlingar vara klara och anbudsförfrågningarna vara utskickade. Och så måste finansieringen redas ut. Sporthallen förväntas kosta mellan 20–30 miljoner kronor.

– Vi kommer att söka olika typer av bidrag men huvuddelen måste antagligen lånas. Det enda som kan sätta stopp för en ny sporthall nu är om det visar sig att kostnadsberäkningarna inte alls håller, eller om vi inte lyckas finansiera bygget. Vi kommer inte bygga om anbuden som kommer in visar sig bli allt för dyra, säger Håkan Espmark.

Med sig har IFK Strömsund en handfull andra idrottsföreningar såsom innebandy, gymnastik, tennis och bordtennis. Totalt har föreningarna omkring 1 000 medlemmar. Men en ny sporthall är inte bara av intresse för idrottslivet menar Håkan Espmark.

– Det här är egentligen större än bara en sporthall. Det handlar om att skapa förutsättningar för folk att stanna och för folk att komma hit. Ett sätt att lyfta hela Strömsund. Vi kan inte bara sitta och vänta på att saker ska hända. En ny sporthall möjliggör helt nya verksamheter. Det här blir en sporthall som skola, kulturliv och näringsliv också kan nyttja.