Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska gamla mackar saneras

Områden runt gamla bensinmackar är tickande miljöbomber. Statens geotekniska institut, SGI, håller just nu på att kontrollera marken runt åtta gamla mackar i Östersund.

Mellan 1969 och 1994 stängdes omkring 5 000 bensinstationer runt om i Sverige – flera av dem i Jämtlands län. Branschorganisationen Svenska Petroleum Institutet har numera en miljösaneringsfond för att sanera områden där mackarna står.

– Personligen tycker jag att det är bra att branschen tar ansvar för att sanera. Det här är inget som oljebolagen är ålagda utan de gör det helt frivilligt, säger Petter Björkman, miljögeotekniker på SGI.

Kommunerna får först skicka in en lista på ställen där det funnits mackar. Sedan får SGI och olika konsultfirmor i uppdrag att kontrollera marken. SGI avslutade i torsdags kontroller av åtta gamla mackar i Östersund – bland annat i centrala Östersund, på Frösön, i Lugnvik och Genvalla. Prover har tagits och som ska skickas in och marken har röntgas för att kontroller om det finns cisterner i marken.

– I samråd med kommunen diskuteras hur mycket som behöver saneras, säger han.

Det kan bli ganska dyrt – upp emot en halv miljon kronor att sanera ett område. Cisterner kan ibland behöva grävas upp och jorden måste ibland tas bort och fraktas iväg för att rensas från farliga ämnen.

– Nästa år är tio nya ställen schemalagda för kontroller i Östersund, säger Petter Björkman.