Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska gruset bort

Nu ska Östersund befrias från sand.
– Ja, nu ställer vi bort plogarna och tar fram soparna, säger Yngve Gisslén på Östersunds kommun.

I går drog det stora jobbet igång på Östersunds gator. Två sandupptagare, en traktor och en vattenbil åkte runt på gatorna i centrum.

– Vi börjar alltid i centrala stan varje vår och jobbar utåt, säger Yngve Gisslén.

– Det är nog ganska normalt. Men för två år var det en vinter med lite snö. Jag minns att vi var ute redan i januari och sopade.

Efter att all sand och allt grus sopats bort från vägar och cykelvägar är det bara att hoppas på vädergudarna.

– Ja, det är viktigt att det kommer en rejäl regnskur. Den allra finaste sanden klarar inte sopmaskinen att ta upp. Då behöver vi hjälp från ovan, säger Yngve Gisslén.

Personer som jobbar med sandupptagning löper en större risk än andra att drabbas av stendammslunga. Nu vill Arbetsmiljöverket ha svar från samtliga kommuner i länet om vilka skyddsåtgärder som vidtas i samband med arbetet.

Om man arbetar från en maskin ska det finnas särskilda filter. Om sandupptagningen görs för hand ska den anställde ha personlig utrustning och munskydd.

Senast 15 april ska Arbetsmiljöverket ha svar från kommunerna i Jämtland för att se om de följer lagarna.