Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska hovrätten avgöra renbetesmålet

Nu ska hovrätten avgöra om samebyn Ruvhten sijte måste betala skadestånd för de renar som betar på privat mark i södra Härjedalen, det berättar Sameradion.

Förhandlingarna startade på tisdagen.

2005 drog ett trettiotal markägare samebyn Ruvhten sijte inför domstol, efter att samebyns renar betat på deras privata mark. Ett bete som samerna inte har rätt till efter domen i det så kallade Härjedalsmålet. Den vann laga kraft 2004 och innebär i stora drag att samer inte har sedvanerätt till bete i skogsmarkerna i Härjedalen.

Markägarna har krävt 100000 kronor i skadestånd från samebyn för varje dag som renarna befinner sig på privat mark, enligt Sameradion.

I Östersunds tingsrätt förlorade markägarna. Tingsrätten konstaterade att det förekommit renbete på privat mark men att det är något man får räkna med för fastigheter som gränsar till renbetesområden. Den domen kom i januari. Tingsrätten skrev också att det inte ligger inom samebyns kontroll att helt hindra renar från att vandra in på markerna och att rennäringslagen reglerar skador orsakade av ren.

Markägarna nöjde sig inte utan överklagade till hovrätten och de förhandlingarna började på tisdagen och pågår i fem dagar, berättar Sameradion.

I ett tidigare överklagande har markägarna hävdat att en domare i tingsrätten var jävig, eftersom denne uttalat att fastighetsägarna hade bevisbördan i målet. Den invändningen avslogs av både Hovrätten och Högsta domstolen.