Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska miljonbidragen granskas

Regeringen satte aldrig något tydligt krav på hur Tillväxtverket skulle ganska resurscentrumen. Men nu genomförs en extern revision.
– Vi välkomnar att man tittar på detta, säger Oscar Sundevall, pressekreterare för Annie Lööf (C).

Det är näringsminister Annie Lööf (C) som formellt skickat ut det nuvarande uppdraget till Tillväxtverket att dela ut 36 miljoner kronor per år till landets resurscentrum. I det senaste beslutet från regeringen står det att Tillväxtverket ska fördela pengarna i nära samarbete med exempelvis länsstyrelserna. Det ska också ske kontinuerlig uppföljning av verksamheten och det ska genomföras uppföljningsforskning. Kriterierna i uppföljningen ska tas fram i samråd med näringsdepartementet.

Någon formulering av att det ska ske någon ekonomisk kontroll finns inte.

– Tillväxtverket styrs genom målstyrning. I Sverige har vi relativt fristående myndigheter, säger Oscar Sundevall.

På frågan om Tillväxtverket kan anses genomfört sitt uppdrag på ett bra sätt, svarar Oscar Sundevall:

– Vi har relativt nyligen utsett en generaldirektör som jobbar med organisation och att strukturera upp och förbättra.

Oscar Sundevall menar ändå att Tillväxtverket har en god kontroll och uppföljning. Med anledning av uppmärksamheten mot just resurscentrum har Tillväxtverket beslutat att genomföra revision av den verksamheten.

– Målsättningen är att det ska vara klart till semestrarna, säger Göran Lättman, chef företagsstöd och transportbidrag vid Tillväxtverket.

Oscar Sundevall menar att regeringen välkomnar beskedet att Tillväxtverket granskar sitt agerande.

– Skattepengar ska användas på ett ändamålsenligt sätt. Det är bra att Tillväxtverket genomför en intern och extern revision, säger han.