Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska nattvandringen upp i ljuset

Nattvandringen i Strömsund har legat på is ett tag, men det ska det bli ändring på. I mitten av juni hölls ett möte med ambitionen att få i gång verksamheten igen.

Den som höll i mötet var Nils-Ivar Odelberg som är samordnare för nattvandringen i Östersund och Jämtlands län inom stiftelsen Nattvandring.nu. Han tipsade om sponsorer, berättade om förmåner och kollade av inför de kommande riskhelgerna, som skolavslutningen och Dundermarknaden.

– Ni är ju försäkrade i och med att ni har jackan på er och så åker ni gratis med Länstrafiken och Stadsbussarna. Dessutom ska ni gå in och göra utbildningen på Nattvandring.nu, men man kan inte misslyckas med testet. Det är bara att backa och gå tillbaka. Det är för att vi alla ska ha samma syn, säger han.

De som deltar vid mötet har nattvandrat förr och vet vad det handlar om.

– Det är ett väldigt stort behov av nattvandring här. Jag gick på förra årets dansgala och nu tänkte jag att jag måste skärpa mig. Jag har barn som är 13 och 15 år som inte är ute, men jag går ändå, säger Malou Mattsson som jobbar i förberedelseklasser för invandrarbarn på Vattudalsskolan.

– Det kommer sprida sig till andra byar om vi har en stabil grupp här, säger Åse Ehnberg som har varit kontaktperson och gruppledare för nattvandringen i Strömsund.

Som mest har Strömsunds nattvandrare varit 17–18 medlemmar. Nu är de kring 12 stycken och senast de var ute och nattvandrade var på lucia förra året.

– Det är bristen på tid som gör att det inte blir av, säger Åse Ehnberg som startade eget i höstas och fortsätter:

– Vi har haft några lokala varianter som "Föräldrar mot langning" och så där. Men 2010 anslöt vi oss till Nattvandring.nu och det är skönt att ha en rikstäckande organisation i ryggen. Det finns en trygghet i att alla gör likadant.

Att hon deltar och tar ansvar trots ett späckat schema ser hon som en självklarhet.

– Jag är nog bara en ideell människa som gillar ungdomar och så har jag fem egna barn.

Enligt Nils-Ivar är det inte många av dem som nattvandrar som har egna barn ute.

– Men det ska inte spela någon roll om man har det eller inte. Alla måste bry sig om allas barn, säger Riita Kupiainen, tidigare gruppledare för Körfältet i Östersund som också deltar på mötet.