Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska ÖFK-arna måla!

I april släpps den unika bok som skrivits av spelarna i Östersunds Fotbollsklubb (ÖFK).

Men redan på tisdag kväll presenterades nästa utmaning - i augusti ska de ställa ut egna tavlor!

För jämnt ett år sedan presenterade ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg klubbens Kulturakademi, och rivstartade med beskedet att spelarna under våren skulle arbeta med teater.

Efter sommaren har spelarna skrivit texter om sin väg till fotbollen, en bok som kommer ut på Modernista förlag i april. Och på tisdag kväll var de kallade till ännu ett möte i Exercishall Norr.

Först ut var författaren David Lagercrantz, som för jämnt ett år sedan peppade spelarna genom att berätta hur han skrev boken om Zlatan ihop med Sveriges storstjärna.

Lagercrantz vet något om utmaningar och vållade nyss stort rabalder när det blev känt att han skriver en fortsättning på Millennium-trilogin:

– Jag kan inte motstå den här utmaningen, frestelsen att försöka är så stor. På samma sätt tror jag idrottsutövare ska utmana sig själva och det ÖFK nu gör är helt unikt och mycket spännande.

– En bra idrottare är intellektuellt skärpt och genom kultur kan man vässa sin talang och dessutom formulera en filosofi om varför man gör det man gör. Jag är säker på att idrottare kan bli bättre genom kultur i olika former, att prova, leka och gräva lite i sig själva.

Samma tema finns hos Daniel Kindberg:

– Vi kommer aldrig att tappa fokus på att vinna våra matcher, det är vårt primära mål. Men under våren och sommaren kommer vi att jobba målmedvetet mot att skapa konst. Vi gör det för att bli bättre spelare.

Konstnären Kajsa-Tuva Werner kommer att leda konstkurser med spelarna och under turnéerna kommer de att gå på utställningar runtom i landet. Projektet kröns med en utställning i augusti då ett 50-tal verk ska visas och auktioneras ut.

– Vi har inte resurser att köpa dyra spelare, då måste vi utveckla laget på andra sätt och våga nya vägar, säger Kindberg.