Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Österängsparken städas och husbilar ska bötfällas

Under sommaren har det varit fyra bosättningar med EU-migranter i och runt Östersund och ett stort antal husbilar har stått på otillåten parkeringsplats. Nedanför Jamtli, i Lugnvik, under Frösöbron, i Österängsparken och i Odensala. Det är mindre än vad kommunalråd Anders Edvinsson (S) förväntat sig.

– Det blev inte så mycket som vi trodde det skulle bli, säger han.

Enligt Anders Edvinsson har frågan om att behöva ändra eller skärpa upp reglerna gällande otillåten camping och nedskräpning inte varit på tapeten i sommar, varken hos tjänstemän eller politiker.

– Vi politiker har inte direkt inflytande över parkförvaltningens arbete och vi har inte ansett att det finns anledning att skärpa reglerna.

Det finns ingen kartläggning eller liknande gjord över hur många personer som befunnit sig på de olika platserna. Kommunens parkförvaltning vet inte hur många EU-migranter som övernattat på de olika platserna, men det är även troligt att samma personer övernattat på fler än en plats.

Svenska kyrkans samordnare Josefina Hilding, som sedan snart ett år tillbaks har jobbat med stöd till EU-migranter, säger att det totala antalet personer som tigger i Östersund snarare har minskat än ökat.

– Det har varit cirka 20-30 personer här under sommaren, några nya har kommit till och några har rest härifrån. Det är mest rumäner, men även lite bulgarer, säger hon.

Parkförvaltningen har varit och inspekterat Östersängsparken och nu kommer det att städas upp.

– Vi har varit där och tittat, men vi kan inte riktigt se att det är ett boställe där, men det är skräpigt inne i buskarna, säger samhällsbyggnadschef Lars Andersson.

– Men vem som har skräpat ner och gjort sina behov där har vi ingen aning om vem det är. Det är inte enda stället som det förekommer. Det sker även med jämna mellanrum i Kyrkparken, i Rådhusparken och på andra ställen och då är det oftast inte tiggare som skräpar ner. Vad som är vad i Österängsparken vet jag inte.

Vid Storsjöns strand, på den stora öppna ytan nedanför Jamtli, monterade kommunen upp nya parkeringsförbuds- och campingförbudskyltar i våras. Ett regelverk som inte har följts upp under sommaren. På området har ett stort antal campare övernattat.

– Hittills har inga böter delats ut, men vi har tänkt börja prioritera det nu. Reglerna gäller för alla, oavsett om man har en husbil eller ett tält, som man ställer på otillåten mark

Enligt Lars Andersson handlar det både om en resursbrist och att det, enligt honom, är först på senare tid som problemen uppstått.

– Helgerna efter till exempel studenten är det fruktansvärt myckets skräp att städa upp, men otillåten camping är ett nytt fenomen som har aktualiserats de senaste två åren. Det föranleder oss att se över hela området, säger han och vädjar till förståelse för att parkförvaltningen inte har obegränsade resurser som gör att de kan skicka personal omedelbart det uppstår nedskräpning eller liknande.

Den senaste tidens debatt och bosättningar har gjort att Östersunds kommun förtydligat vilka regler som gäller. På kommunens hemsida publicerades nyligen en utförlig information. Det har även tagits fram ett informationsblad som hittills översatts till engelska och rumänska, som är tänkt att användas för att informera berörda grupper.

Även Anders Edvinsson är beredd att se över hur problematiken ska lösas. Han är beredd att se över förslaget om att erbjuda subventionerade alternativ för EU-migranter.

– Någon form av camping skulle kunna vara en lösning, men frågan har inte aktualiserats, varken hos tjänstemän eller politiker. Men det är inte omöjligt att det tas upp till diskussion i höst.

Under året har Östersunds kommun lämnat bidrag på totalt 200 000 kronor till Svenska kyrkan Östersund, för deras arbete med målgruppen. Ett arbetssätt som Anders Edvinsson förordar att de ska fortsätta med framöver.

– Vi ska snart sätta oss ner med polisen, socialförvaltningen och kyrkan för att stämma av hur vi ska hantera det framöver. Folk är välkomna att höra av sig med förslag om hur vi bör arbeta.

Läs mer:

Ingen har talat med tältarna om bosättningen i Österängsparken

Vad gör ni åt bosättningen i Österängsparken?

Ingen har rätt att campa på parkmark

Låt romerna bo på campingplatserna

Camping i parker är förbjudet

De bor i tält under Frösöbron: "Vi har ingen annanstans att bo"

Tältande rumäner är en känslig fråga för kommunen