Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska stålmannen plocka fram sina superkrafter

Patrik Järbyn. Den alpina sportens stålman.
– Jag var mest besviken över att köra ur i Kvitfjell och missa chansen att få åka störtloppet på hemmaplan, sa en lite blåslagen Patrik Järbyn på gårdagens presskonferens.

Han valde att stå över störtloppet i VM bara för att spara sina knän. Och med förhoppningen om att vara på topp i Kvitfjell. Men omkullkörningen i slutet av banan grusade chansen att få åka onsdagens störtlopp i ”hemmabacken”.

– Men det viktigaste nu är att inget är sönder, säger Patrik och börjar räkna upp skråmorna efter den ofrivilliga norska snökontakten.

– En kompression på vänster knä, en smäll i ryggen och nacken. Jag har lite ont överallt, men det kunde ha gått mycket värre och nu är jag bara väldigt nöjd att vara här, konstaterar han.

Å andra sidan är han van att ha ont. Korsbandskadan i vänster knä som han ådrog sig i september 2007 plågar honom fortfarande.

– Stundtals har det gjort djävulskt ont, säger han och berättar om brosk i knät som är orsaken till smärtan.

han få sprutor med syfte att mjuka upp brosket och förhoppningsvis reducera smärtan.

– Jag vet inte hur det funkar exakt. Men går allt som experterna säger så hoppas jag att vara igång på riktigt med träningen inför nästa säsong redan i maj. För allt annat i den här kroppen är ju intakt, flinar han.

Han är lite lack på de alpina reglerna som han menar straffar skadade åkare dubbelt upp.

– Det är straff nog att bli skadad. Sen blir du dubbelt bestraffad när du inte lyckas behålla din plats på rankingen som man kämpat sig till.

snart 40-årige, han fyller den 16:e april, alpina stålmannen istället nöja sig med torsdagens super-G. Och han vill naturligtvis vara med långt upp i resultatlistan.

– Jag brukar inte sätta upp mål. Men kan jag få till ett riktigt bra lopp så finns det kapacitet för att nå pallen. Det känns viktigt att komma topp-15 och därmed ha chans på en plats i första grupp nästa år.

– Men samtidigt så vill jag inte riskera för mycket så det blir en repris på Kvitfjell, avslutar han med ett snett leende.