Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu slipper barnen betala för längdspåren i Järpen

Ifjol införde Åre kommun som första kommunen i länet en spåravgift. Men spåravgiften blev ingen kassako för Åre kommun. Kommunen lyckades få in 25 000 kronor vilket motsvarar cirka 60 säsongskort. Summan räcker inte för att täcka driftkostnaderna av längdspåren i Järpen.

Östersunds kommun tar visserligen ut en avgift men det gäller bara under försäsongen när konstsnö används.

Åre kommun betalar underhåll och skötsel av längdskidspåren i Järpen. Någon exakt uppgift om hur mycket Åre kommun betalar för längdskidspåren finns inte. Åre kommun har ett avtal med Röjsmohallsföreningen och där ingår bland annat driften av ishallen, skidspåren, sporthallen och badhuset . Kostnaden för idrottsanläggningarna i Järpen betalas lika av fritidsförvaltningen och skolan. En uppskattning som gjort är att skidspåren kostar omkring 400 000 kronor per år att sköta.

När Åre kommun började ta ut avgifter av skidåkarna valde man att kräva en avgift av alla barn som ville åka längdskidor. Detta trots att många kommersiella anläggningar i länet inte väljer att ta betalt av barn. Åre Destination, anläggningarna i Funäsdalen eller skidmeckat i Bruksvallarna vill inte ta betalt för barnen.

Enligt kommunalrådet Leif Nord (M) hade det inte kommunstyrelsen diskuterat varför barn måste betala för längdspåren. Beslutet i innebar att det i skulle blir dyrare att åka längdskidor i Järpen än att åka slalom i Skistars backar i Åre. Barn och ungdomar som är skrivna i Åre kommun får nämligen gratis lifkort i alla Skistarbackar i Åre.

Men vid senaste kommunstyrelsesammanträdet beslutade kommunstyrelsen att ta bort avgiften för barn mellan 7 och 17 år. Enligt tjänsteskrivelsen har de flesta varit positiva till spåravgiften. Det enda som ifrågasatts är avgiften för barn och ungdomar, tio kronor per skidtur eller 100 kronor för ett årskort.

Åre kommun bör främja och uppmuntra våra barn och ungdomar att åka skidor och då ska det vara gratis, står det i tjänsteskrivelsen.