Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu står hoppet till Kalla

Charlotte Kalla har bara kört en stor tremil i sitt unga skidliv.
Men hon är favoriten framför andra i lördagens VM-tremil.
Den går i fristil – ända kan skidor och valla få stor betydelse.

När Charlotte Kalla gjorde sin första världscuptremil i Holmenkollen förra året kom hon på andra plats.

Då testades nyheten att tillåta skidbyten under lopp för första gången i större sammanhang. En nyordning som Kalla utnyttjade en gång.

I Liberec är skidbyten tillåtna i långloppen, damernas 30 kilometer och herrarnas 50 kilometer, för första gången i ett mästerskap. I damernas tremil blir det tillåtet med två byten.

var man dagen före tremilen osäkra på reglerna kring skidbytet. Förbundskapten Magnus Ingesson hävdade först att det inte var skidbyten alls. Charlotte Kalla visste inte hur många byten som skulle tillåtas. Och Joakim Abrahamsson, den andra förbundskaptenen, var inne på att damerna skulle få byta skidor redan efter första slingan, vid 3,75 kilometer.

Sent i går gick Internationella skidförbundet ut med vad som verkligen gäller: max två byten för damer.

för herrarna i femmilen avgörs troligen först efter lagledarmötet på lördagen.

– Det kommer nog bli skidbyte, konstaterade dock Kalla. Det gjorde vi i Kollen förra året och det var väldigt skönt att få ett nytt par.

– Man byter inte ens stavar så det går väldigt snabbt. Fem sekunder kanske.

En tidsförlust som snabbt går att tjäna igen.

– Bara i första utförsbacken kan man tjäna kanske åtta sekunder, säger Mats Eklund, Kallas vallare.

Det är när snön smälter i Liberecs töväder som smutsen kryper upp och lägger sig på skidorna. Det glid som är så viktigt under fristilsskidor slits snabbt bort.

Och eftersom det är gemensam start talar det för ett virrvarr av skidbytande aktiva i skidstadion både under tremilen och femmilen, som också går i fri stil.

Blötföre är knappast något som talar emot Kalla på lördagen. Och både under sprinttävlingen, där hon föll, och stafetten visade hon att hon är i storform.

– Tremilen har jag sett fram emot hela tiden. Det blir tufft före med den blöta snön, men jag tror det kommer att bli full körning.

troligen norskan Kristin Störmer Steira se till. Och kanske även Valentina Sjevtjenko, outslitliga polskan Justyna Kowalczyk och finländskan Aino Kaisa Saarinen.

– Jag kommer inte att dra, betonar Kalla.

– Men om jag har krafter kvar så kommer jag nog inte vänta till upploppet. Utan försöka avgöra en bit innan.

Kalla får sällskap av Anna Haag, Britta Norgren och Hanna Brodin i det sista damloppet i VM.